BOŽANA BUTIGAN Moram se adaptirati i naučiti jezik, obožavam kuhati, a fakultet mi je ispušni ventil

Božana Butigan, odbojka
Privatni album

Čapljinka Božana Butigan 20-godišnja odbojkašica zagrebačke Mladosti odlazi u Italiju. Osvajačica zlatne medalje s Mediteranskih igara 2018. godine, nakon gotovo četiri godine igranja za Mladost, Božana je stavila potpis na ugovor s jednim od najboljih klubova Europe Imoco Volley Conegliano

Za hercegovina.info kaže kako još uvijek nije ni svjesna što se dogodilo.

"Osjećaji su pomiješani. Još uvijek nisam svjesna toga što se dogodilo. Vjerojatno i neću dok se ne krenem spremati za Italiju. Presretna sam i prezadovoljna i jedva čekam da to sve krene i da odem u novi klub i da se upoznam s novom sredinom."

Što te očekuje u Italiji, znamo kako odlaziš u društvo Monice se Genaro, Robin de Krujif, Parole Egonu?

"Iskreno ni sama ne znam što očekivati. Činjenica da su tamo velika svjetska imena igra veliku ulogu. To će mi dati poticaj da dam što više od sebe, da se pokažem u što boljem svjetlu te da se na neki način uklopim među ekipu. Sigurno je kako neće biti lako. Moram se adaptirati i naučiti jezik, prihvatiti njihove ljude i običaje, no veselim se."

U Italiju ideš sama?

"Tako je, idem sama. Obitelj će mi samo pomoći oko preseljenja."

Tek ti je dvadeset godina, a toliko je toga iza tebe. Kako bi u par rečenica sažela neki svoj put od rodne Čapljine do jednog od najvećih klubova Europe?

"Počela sam trenirati s devet godina. U Čapljini sam trenirala s trenerima Milošem Miočićem i Ilijanom Dugandžić do 2015. godine. Te godine smo otišli na trofej Grada Zagreba i tamo me trenerica Marija Anzulović vidjela i inzistirala je na mom dolasku u Zagreb i prelasku u Mladost. Otkako sam došla u Zagreb, četiri godine trener mi je bio Saša Ivanišević koji je velikim dijelom zaslužan za sav moj napredak i uspjeh. Zahvalna sam mu na svemu to je učinio za mene. Od cijele uprave Mladosti i svih u reprezentaciji, svih izbornika, sam jako puno naučila i dosta toga sam mlada prošla. Mislim da je izbornik Santarelli prepoznao moj potencijal i rad i odlučio me pozvati u svoj klub."

Reprezentacija?

"Reprezentacija je donijela veliki značaj u mom napretku. Otkako sam u Zagrebu, svako ljeto sam bila u reprezentaciji, sa svim izbornicima i jako puno sam naučila i od cura i od izbornika. Ovo ljeto nemamo okupljanja zbog cijele situacije s pandemijom, a pripreme u klubovima počinju prvi srpnja. Sva reprezentativna natjecanja su prebačena za sljedeće ljeto."

Božana Butigan,odbojka

Sigurno tvoj život nije samo odbojka. Kakva je Božana privatno, neki hobiji i slično?

"Moj život je podređen odbojci. Sve drugo sam podredila tome. Studiram komunikacijski management i to mi je jedan ispušni ventil, uživam u tome jer sam upisala ono što volim. Obožavam kuhati, praviti kolače, gledati serije i učiti nove jezike. Jako volim turski ali i talijanski koji sam sada krenula učiti. Slobodno vrijeme pokušavam provesti što više s prijateljima, s obitelji i s rodbinom budući da će nakon odlaska tih susreta sada biti manje, a nije baš da baš volim biti sama. Volim kada sam u društvu ljudi", rekla je u razgovoru za hercegovina.info Božana Butigan.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.