BORIS KAJAN ZA HERCEGOVINA.INFO Osobno bih prekinuo sva prvenstva, pa u Bundesligi se već ozlijedilo osam igrača

Boris Kajan
Naša TV

Sportsko-rehabilitacijski centar "Korak" danas slavi šest godina od svog utemeljenja. Brojni vrhunski sportaši koriste usluge ovog centra kako bi tu još više izbrusili svoju formu i kondiciju. U razgovoru za hercegovina.info kondicijski trener centra Boris Kajan govori o početcima rada, online treninzima, posljedicama pandemije ali i iskustvu treniranja igrača iz Serie A.

"Istina danas slavimo šestu godišnjicu od početka našeg rada. Početak je bio jako težak. Bili smo jedini sport centar u gradu koji se  usmjerio na sport i rehabilitaciju. Bilo je to nešto jedinstveno i novo u gradu Mostaru. Nismo znali što nas očekuje. No, sada kada se osvrnemo unatrag, mogu reći da smo napravili jedan dobar i ozbiljan posao", kaže Kajan.

Brojni vrhunski sportaši koriste vaše usluge?

"Tako je. Pridružili su nam se sportaši koji igraju po najboljim klubovima i ligama svijeta. S nama je Mato Jajalo koji igra u Serie A, točnije u Udineseu, zatim tu je naš Igor Karačić, Kristijan Disinger rukometaš Njemačke, osvajač zlata s Olimpijade. Imamo dosta vrhunskih sportaša koji su se priključili našem online programu koji smo razvili samo za njih ciljano."

Možemo onda kazati kako ste s online treninzima preduhitrili i ono što je pandemija donijela sa sobom?

"Moglo bi se tako reći. Mi online program treninga radimo već tri godine, samo što nam se sada u vrijeme pandemije pridružio još veći broj domaćih sportaša koji igraju po našim domaćim klubovima. Ovaj vid treninga pokazao se jako efikasnim, što se može vidjeti po primjeru Mate Jajala. On je s nama krenuo raditi na ovaj način prje tri godine i doslovno je eksplodirao u posljednje vrijeme."

Koliko će pandemija utjecati na vrhunske sportaše?

"Poprilično će utjecati. Čitao sam malo izjave o igračima Barcelone koji su vratili na teren 50 posto slabiji. Iako će tu biti i pozitivnih strana. Igrači su imali priliku raditi na nekim drugim stvarima koje ne mogu raditi kroz cijelu godinu; na prevencijama, disbalansima, eksplozivnosti. Kada krene ritam subota-srijeda za to se nema vremena. Stoga se moglo dosta toga dobroga izvući iz cijele ove situacije. Kaže Verratti kako nikada nije teže trenirao nego za vrijeme korone. Mogu slobodno reći, tko se najbolje snašao u vrijeme pandemije on će najviše dominirati nakon nje."

Kakav je vaš stav po pitanju nastavaka prvenstava?

"Po mom mišljenju osobno bih sve prekinuo i pripremao se za sljedeću sezonu. Ako se sada nastavi, sljedeća dva mjeseca igra se subota-srijeda bit će velikih problema, velike su šanse za ozljede. Bundesliga samo što je krenula ozlijedilo se osam igrača. Jednako tako neće biti vremena za pripremati iduću sezonu. Bolje da iduću sezonu imamo sve kako treba, nego sve na silu."

Skupljate iskustvo radeći s igračima iz Serie A. Koje su razlike u pripremama u odnosu na naše klubove?

"Imam tu čast što radim s Goranom Bunozom, Hrvojem Miličevićem, Matom Jajalom, to su sve naši sportaši koji su igrali ili igraju Serie A. Dobivam od njih program njihovih klubova i to je veliko iskustvo za mene da vidim kako se radi na vrhunskom nivou. Što se tiče razlike u uvjetima ona je ogromna. Recimo u Udineseu imaju pet kondicijskih trenera. Dva rade u teretani, dva na terenu i jednoga koji radi samo s loptom. Mi imamo jednog kondicijskog trenera, a ako imamo i jednoga. Imamo primjera u BiH gdje glavni trener vodi sve, od tehnike, taktike do kondicije. Trkački su puno moćniji od nas. To se vidi po brojnim našim igračima koji odu vani ne snađu se i onda ubrzo slijedi povratak. BiH dosta kaska u fizičkoj spremi za Europom", rekao je Boris Kajan u razgovoru za hercegovina.info.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.