UPOZNAJTE MLADOG VRATARA ZRINJSKOG Karijeru započeo kao napadač, uzor mu Ter Stegen

Dinko Horkaš
Hercegovina.info

Mladi vratar Dinko Horkaš već u prvim nastupima za Zrinjski pokazao je kako se radi o neospornom talentu. U susretima protiv Čelika i Slobode uspio je sačuvati svoju mrežu, a prvi pogodak je primio u nedjelju u hercegovačkom derbiju sa Širokim na Pecari.

Horkaš je bio kapetan U-17 i U-19 reprezentacije Hrvatske, te zabilježio jedan nastup u prijateljskom susretu za mladu reprezentaciju. U Zrinjski je ovaj 20-godišnjak došao kao posuđeni igrač Dinama u čije redove se vraća na kraju tekuće sezone.

U razgovoru za hercegovina.info Horkaš govori o svojim prvim nastupima u dresu kluba s lentom, vratarskim počecima, juniorskoj Ligi prvaka i borbi Zrinjskog za naslov prvaka BiH.

Kako je došlo do tvog prelaska u Zrinjski. Koliko si upoznat s Premijer ligom BiH i situacijom u novom klubu?

"Kada se dogodila ozljeda Brkića, tada je Lucho (Ibanez) dao naslutiti da bi se nešto moglo dogoditi. Za vrijeme zimske pauze zvao me menadžer Darko Alagić i rekao da je sve dogovorio sa Zrinjskim. Upitao me slažem li se time i ja sam potvrdio da jesam. Želim napraviti iskorak u karijeri, braniti u Prvoj ligi i sve smo brzo dogovorili. Odradio sam tjedan dana priprema u Dinamu i onda sam došao ovdje. U Hrvatskoj se govori o bh. nogometu i svi znamo kakav je Zrinjski klub i to mi je olakšalo odluku da dođem ovdje.

Znam da navijači bodre Zrinjski i kako je stabilan klub. Naravno da sam bio sretan kada se pojavila mogućnost dolaska i sretan sam što se to ostvarilo", ističe Dinko Horkaš za hercegovina.info.

U prvom dijelu sezone branio si za drugu momčad Dinama u Drugoj HNL. Kako si zadovoljan rezultatima u jesenskom dijelu Lige i što je utjecalo na tvoju odluku o dolasku u Zrinjski?

"Nismo imali uspješnu polusezonu kao u nekim ranijima sezonama. U gostima smo veoma loše igrali, imali samo jednu neriješenu utakmicu protiv Orijenta sve do zadnjeg kola kada su pobijedili Osijek 2 u Osijeku. Doma smo većinu utakmica pobijedili, uz 2 ili 3 remija. To mi je bila već treća sezona u Drugoj HNL i praktički sam iskusan u tom natjecanju. Zasluge idu treneru Jovičeviću kod kojega sam se stabilizirao u ekipi i on mi je dao važnu ulogu. Osjećao sam se super, ali naravno da je bilo vrijeme za iskorak koji se dogodio".

Kakvi su tvoji dojmovi o Mostaru i s kim najviše vremena provodiš od klupskih kolega. Jesi li već poznavao nekoga od njih?

"Znao sam otprije Ibaneza i Barišića. Kada sam došao prvi dan upoznao sam se s ostalim dečkima i lijepo su me primili, kao da sam već dugo tu. Nakon dva dana smo otišli u Meuđugorje i onda u Medulin gdje smo se dodatno zbližili. Nemam puno slobodnog vremena, ovo što imam uglavnom proveden na kavi s dečkima iz kluba. Najviše se družim sa Brkićem i Ibanezom jer se poznajemo otprije, a i susjedi smo u zgradi.

I sa svima ostalim provodim vrijeme s Jakovljevićem, Billbijom, Filipovićem, super smo klapa i to je jedan od razloga zašto vjerujemo da možemo prestići Sarajevo. Mostar je jako lijep grad i većinom je lijepo vrijeme. Nije velik kao Zagreb pa je sve blizu, praktički ti ne treba ni auto. Smjestio sam se u stan odmah kada sam došao i to mi je puno olakšalo snalaženje", ističe Horkaš.

Zrinjski ima veliku potporu s tribinama i na domaćim, ali i na gostujućim utakmicama. Koliko je to dodatni impuls za sve vas na terenu?

"Kada sam igrao u Drugoj ligi nisam imao taj neki doživljaj. Trenirao sam s prvom ekipom i išao na putovanja i stvarno je bila velika potpora kada su dolazili Bad Blue Boysi. Sada sam to prvi put osjetio kada sam bio na golu. Kada sam branio protiv Čelika prvi put u životu sam imao tremu, navijači su tu i ne želiš razočarati klub i navijače, ali sve u svemu dobro je prošlo i navikao sam se na to. Naravno da su navijači dodatni vjetar u leđa i oni nas bodre i kada ne igramo kako treba. Nismo odigrali u Širokom kao što smo željeli, ali oni su nam dali dodatni implus da utakmicu ne izgubimo".

Zrinjski u treći dio Premijer lige ulazi sa sedam bodova zaostatka za vodećim Sarajevom. Može li se stići taj zaostatak koji je povećan nakon remija na Pecari?

"Prioritet je naslov prvaka, a plasiramo li smo se i polufinale Kupa. Imamo mogućnost osvojiti duplu krunu. Želimo osvojiti naslov prvaka, ali sada ne razmišljamo o Sarajevu nego o sljedećoj utakmici. U subotu nam dolazi Mladost i moramo skupiti glave i pobijediti", navodi u razgovoru za hercegovina.info Dinko Horkaš.

Za koji klub su vezani tvoji vratarski počeci i kako si odlučio da želiš postati čuvar mreže?

"Kako sam rođen u Sisku počeo sam trenirati već sa 5-6 godina i bio sam napadač. Nakon dvije godine na jednom od treninga nedostajao je vratar i ja sam kao najmlađi stao na gol. Meni se to svidilo i došao sam kući i rekao mami i tati da ću biti golman. Oni su mi se nasmijali i 2-3 mjeseca sam trenirao kao golman bez rukavica jer moji nisu mislili da sam ozbiljan u tome.

Prvi trener golmana bio mi je Dejan Dolenčić, a prvi trener Tihomir Šeperac s kojim sam i dalje u kontaktu i jedan mi je od najdražih trenera u karijeru. Kada sam bio dijete on je bio nogometaš Segeste i svima nama idol u Sisku. U šestom razredu Osnovne škole dobio sam poziv Dinama da dođem na probu na kojoj sam zadovoljio.

Oni su me željeli odmah u klubu, a ja zbog škole nisam odmah otišao. Nakon završetka šestog razreda svakodnevno su me zvali da dođem i poslije razgovora s ocem odlučio sam potpisati stipendijski ugovor za Dinamo. On me svaki dan iz Siska vozio u Zagreb na trening i jako sam mu zahvalan. Mama i tata su mi omogućili da postanem ovo što sam danas. Da oni nisu bili u mogućnosti to napraviti vjerojatno nikada ne bih išao u Dinamo. Nakon toga sam upisao Srednju školu Tehničar cestovnog prometa u Zagrebu. Birao sam školu koja je bila u blizini stadiona. Kod trenera Preleca u kadetima igru nogom sam praktički doveo do savršenstva.

Na prijateljskim utakmicama igrao sam na veznom, na krilu, stopera i to mi je bilo super da vidim kako se igrači osjećaju u igri. Zatim sam prešao u juniore i branio juniorsku Ligu prvaka. U skupini s Juventusom, Sevillom i Lyonom osvojili smo treće mjesto i ispali. Uspjeli smo dva puta pobijediti Juventus. Trener Mario Cvitanović mi je dao priliku da branim za drugu momčad Dinama u susret protiv Imotskog kojega smo pobijedili s 4:2. U Dinamu 2 bio sam do ove zime i prelaska u Zrinjski".

Sa juniorskom momčadi Dinama igrao si četvrtfinale Lige prvaka. Koga ste sve izbacili na putu do tog uspjeha?

"Ja sam već bio u B momčadi Dinama i trener Jovičević imao je mogućnost postaviti u ekipu tri starija igrača od 2000-tog godišta. Odlučio je u momčad uvrstiti Điru, Ćužu i mene. U prvom dvomeču bili smo bolji od rumunjskog Vitorula, zatim smo izbacili Astanu.

Na Hitrec Kacijanu je gostovala Lokomotiv Moskva koju smo izbacili nakon jedanaesteraca kao i Liverpoola u sljedećoj fazi. U četvrfinalu smo protiv Chelsea u Londonu vodili 2:0 do 80. minute, ali su oni poravnali na 2:2 i izbacili nas na penale. Ponosan sam na te rezultate. Protiv Lokomotiv Moskve sam obranio jedanaesterac u igri i jedanaesterac u raspucavanju, protiv Liverpoola dva u raspucavanju, jedino u Londonu nisam obranio nijedan jedanaesterac jer su igrači Chelsea perfektno šutirali.

Ponosan sam na tu sezonu u kojoj smo s mladom momčadi u Premier league International kupa došli do finala u kojem smo izgubili od Bayerna s 2:0. U polufinalu smo izbacili Southampton na njihovom stadionu. Dinamo ima jednu od najboljih nogometnih škola u Europi i sretan sam što sam izdanak te škole. San mi je igrati za prvu momčad i nadam se da će se to ostvariti. Juniori Dinama ponovno su došli do četvrtfinala i nitko sretniji od mene da probiju tu barijeru".

Uspio si dobiti bh. državljanstvo i nisi više u kvoti stranaca. Na osnovu čega si dobio državljanstvo?

"Baka i djed s mamine strane su rođeni u jednom mjestu kod Bosanskog Novog. Postojala je mogućnost da dobijem državljanstvo i odmah pri dolasku smo počeli s rješavanjem papirologije. Sve je uspješno završeno i više ne ulazim u kvotu stranaca u klubu".

Imaš li vratarske uzore. Kako je bilo u Dinamu raditi s Dominikom Livakovićem koji je sada najbolji hrvatski vratar?

Nekako mi je najbliži Ter Stegen. Barcelona mi je najdraži klub i Ter Stegen mi je nekako smjer u kojem bi trebao ići zbog dobre igre nogom i njegovih reakcija, te ponašanja van terena. Za tog čovjeka se može se reći nijedna loša riječ i stvarno je uzor mnogima. Naravno da bih htio biti što bliže njemu.

Imao sam sreću s Livijem (Livaković) trenirati dvije godine svaki dan i uvjeriti se kako napreduje. On je danas glavna uzdanica Hrvatske reprezentacije i na predstojećem Europskom prvenstvu može se dokazati i ostvariti dobar transfer. On je TOP golman i sigurno zaslužuje jako dobar klub", ističe u razgovoru za hercegovina.info.

Dinko Horkaš je vratar pred kojim je zavidna karijera, ali i skroman momak koji za sve ostvareno dosada zahvaljuje roditeljima. Po svemu viđenom vratarska pozicija bi i ove sezone trebala biti ponajbolji dio momčadi Zrinjskog.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.