Sportski novinari pozitivnim pričama daju ljudima vjeru u bolje sutra

Novinari
Hercegovina.info

Sve grane društvenog djelovanja pogođene su pojavom koronavirusa i trpe posljedice. Otežan je rad i medijskih djelatnika koji imaju važnu ulogu u informiranju građana o opasnostima od novog virusa.

Koronavirus prekinuo je sportska natjecanja u cijelom svijetu, pa su tako u izvještajima sportskih novinara glavne teme postale koronavirus i COVID-19, a ne sportske teme iz nogometa, košarke, rukometa i drugih sportova.

“Stao je sport, ali naša profesija nije. I dalje radimo, istim intenzitetom, ulažemo možda i više energije kako bi pronašli neke pozitivne priče u ovom teškom vremenu. Trudimo se da ispratimo sportaše u njihovim humanitarnim akcijama u tome kako žive u izolaciji, kako treniraju. Pokušavamo pozitivnim pričama dati nadu ljudima da ni ovo stanje neće vječno trajati i kako će se sport vratiti i svi ćemo uživati u njemu” kazao je za hercegovina.info novinar Al Jazeere Balkans i predsjednik Asocijacije sportskih novinara FBiH, Emir Delić.

Sinan Sinanović sportskim novinarstvom se bavi trideset godina, a kako sam kaže nikada se nije dogodilo da nema sportskih događanja.

Čak i tijekom posljednjeg rata se igralo. Jedina dobra stvar za sportske novinare, posebno za mlađe generacije je što u ovim okolnostima, koliko god to surovo zvuči, mogu shvatiti što je pravo sportsko novinarstvo. Danas, kada nas je nevolja snašla vraćamo se pravom sportskom novinarstvu”, ističe Sinanović za hercegovina.info.

Sportsko novinarstvo se velikim dijelom temelji na ono što se događa na sportskim terenima i sada je puno teže čitateljima ponuditi nešto što bi ih moglo zanimati.

“Jako je teško naći neku priču, a da se na neki način ne dotiče koronavirusa. Ipak, to što nema utakmica ne znači kako je sport zaustavljen, samo je usporen. U trenutačnoj novinarskoj praksi to znači nešto manji obim posla nego inače, ali puno više glavobolja prilikom izbora tema”, naglaša novinar Večernjeg lista i član UEFA odbora za medije, Matej Damjanović.

Nitko u ovom trenutku ne može reći hoće li se nastaviti natjecanja. No, naši sugovornici su optimisti i smatraju kako nas očekuje ‘vruće’ sportsko ljeto.

"Kao vječiti optimista nadam se kako će ovo brzo završiti i kako će nastaviti odigravanje utakmica. Možda ubrzanim ritmom, ali tko bude imao dužu klupu bit će u vrhu”, riječi su sportskog novinara BHT1 i RTV Herceg-Bosne, Alberta Pehara.

“Osobno smatram kako bi se natjecanja u u bh. nogometu mogla nastaviti tijekom ljeta, dok su prvenstva puno ostalih sportova u BiH ionako prekinuta. Nogomet kao sport pokreće veliki novac i ogroman je pritisak publike i sponzora da se sezona ipak nastavi, barem bez prisustva publike. Smatram kako će u BiH pratiti standarde koje postave u jačim europskim ligama. Zbog velike količine novca s kojim raspolaže FIFA i UEFA nogomet će kao sport na globalnom planu pretrpjeti manji udar nego drugi sportovi. Ipak, cijena toga moglo bi biti nastavak prvenstava pod svaku cijenu”, komentirao je Matej Damjanović.

Prekid sportskih aktivnosti izazvao je financijske probleme mnogim klubovima, a neki od njih već su donijeli odluku o smanjivanju plaća igračima i uposlenicima. Kriza je mnoge ostavila bez posla, a izuzetak nisu ni sportski novinari, od kojih će nažalost mnogi ‘ostati na ulici’.

“Pauza će ostaviti traga na klubove. Svi će biti na gubitku, samo je pitanje koliki će biti minus. Nema utakmica, nema prodaje karata, pitanje je da li će sponzori zahtjevati reviziju ugovora. Nema prijenosa utakmica i samime time pod znakom pitanja je zarada od TV prava. Neminovno da će se plaće smajivati, sad je pitanje koliko. Ima klubova koji su odmah krenuli u tu priču, smanjili su plaće, a ima i onih koji financijski dobro stoje i još nisu dirali ugovore igračima i trenerima.

Nažalost, smatram da će mnogi novinari ostati na ulici. Mediji, pogotovo oni u privatnom vlasništvu, nalaze se u ogromnim problemima. S obzirom na to da žive od oglašavanja, a tvrtke su u teškim problemima i same daju otkaze, onda je jasno da će u tom lancu trpiti posljedice svi. Do sada nisam čuo da je bilo primjera otkaza, ali jesam da se razmišlja o tome”, potvrdio nam je sportski novinar Emir Delić.

Prema riječima Sinana Sinanovića klubovi u bh. nogometu nisu puno zarađivali od posjete na tribinama. On također navodi kako će klubovi morati umanjiti primanja igračima, te ističe primjer kluba koji je to učinio prije koronavirusa.

“Znam pouzdano da je Željo, recimo i prije "Korone" drastično smanjio plaće. Ono što može spasiti naše klubove jeste smanjiti, ograničiti pa i zabraniti kupovinu stranih igrača. Otvoriti prostor i maksimalno forsirati igrače iz vlastitih škola. I jedno od spasonosnih rješenja je uvođenje Lige mladih (do 21 ili 23 godine). Samo forsiranje igrača iz vlastitih škola može spasiti klubove i naš nogomet.

Status sportskih novinara i do sada nije nudio perspektivu. Najveći broj novinara je "volontirao" ili su radili na ugovor za minimalne plaće i honorare. Printani mediji sveli su sportske redakcije na minimum. Sportski novinari sve više postaju "daktilografi". Ipak, vjerujem da ima nade za sportsko novinarstvo”, kaže za hercegovina.info urednik portala sportske.ba, Sinan Sinanović.

Većina bh. klubova morat će posegnuti za rezovima. Situacija u našem nogometu svakako nije sjajna, a ova kriza će je sigurno pogoršati.

“Klubovi će se morati dovesti u realne okvire ukoliko žele preživjeti, jer će im prihodi biti manji. Sportsko novinarstvo će i dalje postojati, baš kao i sami sport, ali ćemo također pretrpjeti gubitke. Osobno nisam čuo da su neki od kolega ostali bez posla, mada se otkazi realno mogu očekivati što više bude trajala ova situacija. Mediji u BiH također se ne mogu pohvaliti s velikom stabilnošću. Nakon što se završi kriza s koronavirusom, cijelo društvo, pa i medije, očekuje velika borba za očuvanje radnih mjesta”, naglasio je u razgovoru za hercegovina.info Matej Damjanović.

Albert Pehar navodi kako je zbog koronavirusa prekinuto snimanje emisije Portret prvaka, čiji je autor.

Sporta sada nema, ali će ga biti puno više kada sve ovo završi i pokuša se nadoknaditi ono propušteno. Zašto otpuštati kada će vam ti isti ljudi trebati za mjesec ili dva, kada ćemo, nadam se, imati pregršt sportskih zbivanja”, zaključio je Albert Pehar.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.