Poljska slavila u Zenici protiv BiH

Džeko
Harun Muminović

Nogometna reprezentacija Bosne i Hercegovine poražena je sinoć u Zenici od Poljske sa 1:2, u susretu drugog kola A Lige nacija. 

Strijelac za BiH bio je Haris Hajradinović u 24. minuti iz penala, dok su golove za Poljsku postigli Kamil Glik u 45. i Kamil Grosicki u 67. minuti.

Reprezentativci BiH nisu uspjeli ponoviti dobru igru iz prvog meča u Firenci protiv Italije te su upisali poraz od mnogo iskusnije ekipe Poljske, koja je preokretom došla do prvih bodova.

Reprezentacija BiH susret je započela u potpuno izmijenjenom sastavu bez većine standardnih reprezentativaca. Takva momčad parirala je Poljacima u prvih tridesetak minuta, tijekom kojih je napravila nekoliko prilika, a u 24. minuti došla do vodstva. Koljić je oboren u šesnaestercu, sudac je pokazao na bijelu točku, a Hajradinović je pogodio za 1:0. 

Ostatak susreta Poljaci su uglavom dominirali, konstantno vršeći pritisak na zadnju liniju BiH koja nije mogla izgraditi ozbiljniju akciju, dok je napad bio potpuno odsječen iz igre. Redali su se opasni napadi gostujuće reprezentacije, koja nakon nekoliko prilika uspijeva doći do izjednačenja. Nakon jednog kornera Glik je najviše skočio u šesnaestercu i zakucao loptu ispod prečke.

I u drugom poluvremenu nastavila se dominacija poljskih nogometaša, koji su i dalje vršiti pritisak na polovini reprezentacije BiH. Kvalitet i iskustvo poljskih reprezentativaca sve više je dolazilo do izražaja, a rezultat takvog odnosa na terenu bio je drugi pogodak gostiju u 67. minuti. Rybus je ubacio sa lijeve strane, a Grosicki iz drugog plana neometano je pucao i zatresao mrežu.

Unatoč porazu može se reći da je izbornik Bajević, koji je u ove dvije utakmice dao priliku svim igračima, stekao uvid u igrački kadar kojim raspolaže uoči duela u baražu Lige nacija za plasman na EP protiv Sjeverne Irske.

U drugom susretu u ovoj grupi Italija je u gostima pobijedila Nizozemsku s 1:0 i preuzela lidersku poziciju na tabeli s četiri boda. Nizozemska i Poljska imaju po tri, a BiH jedan bod.