NK LJUBUŠKI Kako je u dvije godine promijenjen DNA kluba s Babovca

Damir Vučić
Ilustracija / hercegovina.info

NK Ljubuški nakon sedam odigranih kola u 2. lige Federacije - jug, ima jednako toliko pobjeda te je s 21 osvojenim bodom na vrhu prvenstvene ljestvice.

Prije dvije godine u NK Ljubuški stigla je nova upravljačka struktura koja je promijenila kompletan način upravljanja klubom. Zbog lošeg upravljanja u posljednjem desetljeću brojni igrači iz Ljubuškog svoju nogometnu sreću odlučili su potražiti u drugim sredinama. Nova uprava je odlučila sve te "odbjegle ljubuške sinove" vratiti u matični klub. Klub iz dana u dan napreduje u svim segmentima koje jedan sportski kolektiv nosi sa sobom.

Sadržaj se učitava...

Slobodno možemo Ljubuški usporediti s Posušjem koji od ove sezone radi jednaku stvar.

Jedna od glavnih figura u klubu s Babovca svakako je Damir Vučić. Osim što je prvi trener momčadi, Vučić je i član uprave, ali i koordinira omladinskom školom. Zbog koronavirusa vratio se iz Kuvajta gdje je bio angažiran u jednom tamošnjem klubu kao voditelj omladinske škole.

Kaže kako je iznimno zadovoljan učinjenim do sada.

"Jako smo zadovoljni učinjenim do sada. Mi znamo svoju kvalitetu i rezultat se uklapa u to. Ne mogu reći da smo očekivali ovakav niz, ali da smo očekivali dobre rezultate to sigurno jesmo. Sukladno tome smo zadovoljni i trudimo se da stanje bude još bolje."

I sam ističe kako je domaća baza jedan pod razloga za dobre rezultate.

"To je sigurno jedan dio priče. Mi smo prije svega temelje postavili na razini kvalitete. Naš temeljni cilj je bio da na svim razinama kluba implementiramo kvalitetu, od vođenja i politike kluba, do onog najmanjeg nogometaša u našem klubu. Potrebno je implementirati kvalitetu na razini rada i odnosa te proizvodnje igrača. To nije lagan proces, on je dugačak", ističe Vučić.

Omladinska škola kluba trpi posljedice lošeg rada nakupljenog kroz godine.

Damir Vučić

"Mi nismo mogli biti izolirani u nekim odnosima i situaciji što se događalo unatrag unutar ljubuškog nogometa. Mi trpimo posljedice još uvijek i tražimo način kako se izvući iz toga. Što se tiče omladinske škole još uvijek u početnoj fazi izvlačenja iz problema koji su nam ostali unazad pet do sedam godina rada, odnosno lošeg vođenja politike što se tiče igrača iz Ljubuškog. Borimo se s tim na razini kvalitete rada, ali i kvantitete igrača koje imamo. Imamo dosta igrača koji su sukladno neradu napustili Ljubuški i otišli u druge klubove.  Sada borimo da ih privolimo na povratak kvalitetnim projektom. Na dobrom smo putu i dugoročno će ovo biti dobra stvar što se tiče Ljubuškog nogometa."

Iako je Ljubuški prvi i bez ijednog izgubljenog boda Vučić kaže kako ništa neće poremetiti dugoročne ciljeve, bez obzira na konačnu poziciju na kraju prvenstva.

"Prije svega naš plan je stabilizacija na razini prve momčadi što se tiče kvalitete i afirmacije mladih igrača koje provlačimo kroz našu momčad, a koji su svi iz bližeg okruženja Ljubuškog. To je naš prvotni i zadani cilj. Što se tiče natjecateljskog dijela, ukoliko  dođemo u situaciju da budemo prvi, onda idemo vidjeti koliko je moguće ostvariti viši rang u skladu s regulama koje propisuje NS Federacije. No, sada se time previše ne bavimo. Bitno je da igramo dobro i da stabiliziramo izvedbe što se tiče ovog ranga natjecanja. U dugoročnim ciljevima nas ništa neće poremetiti. Mislim da ćemo u dogledno vrijeme biti faktor prave stabilnosti, usudio bih se reći i u regiji."

Drago mu je zbog susjeda.

"Drago mi je da smo dobili Posušje, a volio bih da se podignu GOŠK i Čapljina. Tako bi igrači imali prostora za afirmaciju."

Prije nekoliko dana momčad FK Sarajevo u Ljubuškom se spremalo za ogled sa Zrinjskim. Vučić je ponosan na infrastrukturu koju klub ima.

"Ono što je mi je jako drago u ovom projektu je to, da upravljački dio kluba ima širi spektar pogleda na sport generalno. Unatrag godinu dana se na Babovcu napravilo toliko dobra priča, da je naš stadion postao poprište dolazaka svih klubova. Ovdje dnevno dođe 300 do 400 ljudi. Babovac je postao sportsko središte, budući da se jedan dio općinskih sredstava u njega uložio.

Damir Vučić

Trebalo se uložiti još više, no, situacija s koronom je sve poremetila. Mi imamo odličan pomoćni teren koji ima 80 posto kvalitete glavnog terena. U planu je rad na terenu s umjetnom travom. Za njega već imamo urađene predradnje. Kada se to uradi, Babovac će postati jedan mali pravi nogometni kamp. Kako ste i vi rekli, Sarajevo je tu bilo prije nekoliko dana, a i čest je gost. Ljubuški ima sjajne uvjete." Nama infrastruktura nije limitirajući faktor, već su to repovi od prošlih vremena."

Mladi igrači sve više dobivaju šansu u seniorskoj momčadi.

"Već imamo priključenih mladih igrača. Oni su već dobili svoj prostor u prvoj momčadi. Već zadiremo i u kadetsku momčad i te momke zovemo na prijateljske utakmice i dajemo i doznanja da ovo nije okružje koje ih želi potjerati, već dati prostor za afirmaciju."

Kaže kako u klubu nastoje napraviti sustav koji se neće urušiti odlaskom pojedinca.

"Upravo na tome radimo. Mi na mjesečnoj bazi imamo mini edukaciju u našem klubu, gdje pripremamo sve naše trenere i djelatnike za izazove koje nosi natjecanje, ako bi danas sutra došli u situaciju da moraju preuzeti odgovornost. Primjerice, mi unutar kluba imamo Nikolu Granića koji je već izgradio neku karizmu na ovim prostorima. Mi ćemo mu svim srcem pomoći da dođe u poziciju da se izgradi kao trener ili voditelj u klubu. Ima tu još mladih i ambicioznih ljudi. Ovo je proces koji se uči. U njega se ne dolazi naučen. Klub nije jednostavna priča s bilo kojeg aspekta kluba. Svaki dan je novi izazov."

Damir Vučić

Vučić svojim znanjem pomaže i drugim klubovima u okruženju. Tako je odlučio pružiti ruku pomoći Marku Bencunu voditelju omladinske škole NK Međugorje.

"Inače sam malo drugačijeg razmišljanja, nisam uskogrudan. Želim biti na usluzi svojim iskustvom svim onima koji žele napraviti sportaše i nogometaše. Želim mu pomoći da on razumije što je taj proces, ali i pomoći Međugorju da se njegov centar vrati na svoje potencijale koji su mega-ogromni. I oni trpe neke stvari iz prošlosti."

Upitali smo ga i kako gleda na ambiciozne roditelje na treninzima i na utakmicama.

"Gledam to s dvije strane. Da ja kao roditelj vidim da mi dijete nije u sigurnim rukama, onda se i kao roditelj osjećam pozvanim dati sugestiju. Ako je pak dijete u rukama kompetentne osobe koja zna što radi onda tu nema problema. Problem nije u roditeljima već u struci. Tvrdim da ima jako puno kvalitetnih trenera na našim prostorima, ali jednostavno ne mogu doći do izražaja budući da smo svi generalizirani. Postoji jedan problem, a to je da brojni klubovi trenerske pozicije koriste za rješavanje socijalnih statusa bivših igrača. Drago mi je da je Denis Ćorić dobio priliku u Posušju. Takvi treneri trebaju priliku za iskorak."

Ističe kako je Hercegovina mala da bi svaki manji grad imao stabilnog premijerligaša. Kaže kako standarde zadaju Zrinjski i Široki, no, očekuje da klubovi poput Ljubuškog budu izvorište talenata za ta dva hercegovačka kluba.

Damir Vučić

"Zazivam jedu širu raspravu po tom pitanju na području Hercegovine. Bit će vrlo teško nekome od nas sustići Zrinjski i Široki, no, svi moramo stvarati svoj prostor i ambicije. To pak traži kvalitetu i standarde koje udaraju Zrinjski i Široki. Ako to budemo radili sva kvaliteta će se sliti u ta dva kluba i to će biti sublimacija kvalitete naše regije. Sada to nije slučaj. I Zrinjski i Široki su se malo proširili, a najmanje su se orijentirali na našu regiju. U našoj regiji ima kvalitete. Posušje je prvoligaš, bili su i Ljubuški i Brotnjo, ali nisu mogli svi egzistirati na ovako malom prostoru. No, mi moramo imati konsenzus u razvoju, a ne biti jedni drugima neprijatelji. To je pravi put. Ako budemo jednoglasni u tome, onda ćemo znati kako kanalizirati kvalitetu. Ako smo svi u svom dvorištu, onda je to jako teško", rekao je Damir Vučić u razgovoru za hercegovina.info.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.