Nema proširenja nogometne Premijer lige - ostalo 12 klubova

Sjednica Nogometnog saveza BiH
NS BiH

Broj klubova u BH Telecom Premijer liga BiH u narednoj sezoni neće biti povećan, odlučeno je na sjednici Izvršnog odbora Nogometnog saveza Bosne i Hercegovine održanoj u utorak.

Molba Nogometnog kluba Čelik i Fudbalskog kluba Zvijezda 09 da se broj klubova za narednu sezonu proširi na 14 nije prihvaćena. Ova dva kluba su nakon ranije odluke o prekidu minule sezone nakon 22 odigrana kola, zbog pandemije virusa korona, ispali u niži rang kao dva zadnjeplasirana.

Današnjom odlukom Izvršnog odbora NS BiH potvrđeno je da će elitno nogometno natjecanje i dalje brojati 12 ekipa, a u ligu su ušli prvaci Prve lige Republike Srpske - sastav Krupe, te iz Prve lige Federacije BiH sarajevski Olimpik.

Zeničani i Semberci su još ranije najavljivali pravnu borbu, a danas su potvrdili da neće odustati. Iz Čelika su najavili da će se žaliti u UEFA. Uradit će to vjerojatno zajednički sa FK Zvijezda 09, pišu 'Nezavisne novine'.

Čelik je nakon 22 kola bio na 11. mjestu na ljestvici sa 17 bodova, a Zvijezda poziciju niže sa osam. Smatraju da su u preostalih neodigranih 11 kola imali šansu da uplove u luku spasa.

U NS BiH za srijedu je zakazano žrijebanje parova za premijerligašku sezonu 2020/21. Uz Krupu i Olimpik u bubnju će se naći još imena sljedećih klubova: Sarajevo, Željezničar, Zrinjski, Borac, Tuzla city, Radnik, Široki Brijeg, Velež, Sloboda i Mladost DK.

Početak nove sezone najavljen je za 1. kolovoz, a igrat će se po trokružnom sistemu.