FUTSAL U Salinesu za završetak prvenstva, Mostarci za nastavak, u Centru imaju zanimljiv prijedlog

Futsal, Premijer futsal liga BiH
Ilustracija/hercegovina.info

Na inicijativu Nogometnog saveza Bosne i Hercegovine, sutra će se održati online sjednica Saveza te predstavnika klubova Premijer futsal lige Bosne i Hercegovine.

Kako je za hercegovina.info kazao ispred NSBIH Elmir Pilav saslušat će se prijedlozi klubova i razmijeniti mišljenja o nastavku Premijer futsal Lige BiH.

Prvenstvo je stiglo do 16. kola i potrebna su odigrati još tri kako bi se znalo tko ide u borbu za doigravanje za prvaka, a tko u borbu za ostanak u društvu najboljih.

U klubovima stajališta različita. Svi su se zaželjeli futsala, no, hoće li sve biti isto prije ovoga zla koje nas je sve skupa zadesilo.

U vodećoj momčadi prvenstva FC Salines Tuzla kažu kako će oni poštivati svaku odluku Saveza i spremni su za nastavak, ali kako smatraju da to baš i nije najbolja opcija.

"Što donosi nastavak prvenstva? Kada smo sve izanalizirali, mi smo najzabrinutiji a igrače, zdravlje je na prvom mjestu. Najprije igračima treba dosta vremena da se vrate u trenažni proces. Ako i raspored još bude prezgusnut, možemo očekivati dosta ozlijeđenih igrača u prvim utakmicama. Mi smo za završetak prvenstva i naravno da nam je s pozicije vodeće momčadi najlakše zastupati tu opciju. Kažu igračima će se dati petnaest dana priprema, mislimo da je to neozbiljno. Mi smo imali sastanak s profesorima s DIF-a, profesori kažu da je nakon ovakvog naglog prekida aktivnosti i mjesec dana upitno. Druga stvar mi imamo veliki problem s dvoranom. Ona je prenamijenjena za karantenu i nećemo moći u nju sigurno mjesec-dva dana. Mi smo dvoranski sport i ne možemo se vezati za veliki nogomet. No, kažem ako se odluči nastaviti naravno da idemo u bitku za naslov", kaže za hercegovina.info Emir Mašić potparol kluba.

U aktualnom prvaku FC Mostar Stari Grad Staklorad su svakako za nastavak prvenstva.

"Mi ćemo tražiti da se prvenstvo nastavi, a vjerujemo da će takav biti i stav Saveza."

U kojem sustavu?

"Kako je i bilo predviđeno do sada. Završiti tri kola regularnog dijela i idemo u doigravanje", kaže za hercegovina.info Mirsad Fazlinović čelni čovjek Mostaraca, te dodaje.

"Ne bi bilo ni u redu prema drugim klubovima. Tko kaže da šestoplasirana momčad prvenstva ne može biti prvak. Vidite da svak svakoga može pobijediti. Ako se treba igrati u sedmom u mjesecu, onda ćemo igrati u sedmom."

No, kako god da se ova situacija rasplete Fazlinović kaže da će se futsal iz korijena promijeniti.

"Vjerujte puno toga će se promijeniti. Neće više biti velikih plaća i dovođenja zvijezda u svim klubovima. Mislim da ćemo se svi morati okrenuti svojim igračima iz vlastitog pogona."

Jako zanimljivu ideju će predložiti iz Sarajevskog Centra.

"S obzirom na situaciju i da će se utakmice svakako igrati bez publike, naš prijedlog će glasiti da se posljednja tri kola regularnog dijela odigraju dan za danom i da sve bude u jednom gradu. Mislimo da to treba biti u Zenici budući da je tamo trening kamp NSBiH. Imamo deset klubova, iz svakog kluba što igrača, što uprave bit će do 30-ak ljudi. Tih 300 ljudi prije svega je potrebno testirati na koronavirus. Nakon toga treba odigrati ova tri posljednja kola u tri dana, i onda u narednih šest dana da se odigra doigravanje i finale kupa. S obzirom na to da se radi o neutralnom terenu, onda bi igrali na jednu dobivenu utakmicu. Prije svega klubovima bi trebalo dati vrijeme za pripreme. Mislimo kako se sve može završiti za nekih 10-12 dana. Znamo da mnogi rade i imaju poslove, ali da bi spasili sezonu treba se razmišljati u tom pravcu. Vidimo da će taj slučaj odigravanja u jednom gradu biti u Italiji. Za prekid prvenstva definitivno nismo", kaže nam glasnogovornik kluba Jasmin Ligata.

U Brotnju iz Čitluka kažu kako je najvažnije odigrati ova tri kola regularnog dijela.

"Najbitnije je završiti ovaj dio zbog regularnosti tko ide u borbu za prvaka a tko za ostanak. Iako smo mi sigurni za gornji dom i matematički, treba to što prije završiti radi drugih klubova kojima "vise" pozicije. Nakon toga, kako će se i hoće li se igrati doigravanje to je na Savezu. Mi ćemo igrati kako nam se kaže. Jednu stvar znamo, a to je da ćemo biti možda i najveći gubitnici u svemu. Sport se igra za publiku, a igrati doigravanje u Čitluku pred praznim tribinama bit će zaista otužno, znate i sami kakvu publiku Brotnjo ima, najbolju u ligi. U svakom slučaju mi ćemo se boriti za naslov prvaka do samog kraja", kazao nam je direktor MNK Brotnjo Nikica Pehar.

Stav Zrinjskom u nedavnom razgovoru iznio nam je čelni čovjek Plemića Zdravko Čagalj.

"Činjenica je da nitko živ ne zna kada će se završiti cijela ova situacija, no, prvenstvo će se sigurno završiti pa sve i da to bude u rujnu, na jesen. Prvenstva se moraju završiti diljem svijeta. Takav je stav UEFA-e I FIFA-e. Naš cilj je šesto mjesto i ulazak u doigravanje, kazao je Zdravko Čagalj za hercegovina.info.

Kako će se izjasniti ostali klubovi i kako će se rasplesti cijela situacija ostaje nam za vidjeti.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.