DOZNALI SMO Hoće li sportaši zbog oboljenja od koronavirusa morati prekinuti karijere?

Krizni stožer HNŽ
Hercegovina.info

Pojavom koronavirusa u Bosni i Hercegovini zaustavljene su sve sportske aktivnosti. Sportaši nisu imuni na koronavirus, a zaraženi slučajevi dolaze iz svih sportova i krajeva svijeta, ali srećom za sada bez težih slučajeva.

U Bosni i Hercegovini prema službenim informacijama nijedan sportaš nije obolio od koronavirusa, a liječnike smo pitali ostavlja li ovaj virus trajne posljedice na oboljele.

Svatko tko oboli od teškog oblika upale pluća, sličnom SARS-u sa ARDS-om znači radi se o obostranoj intesticijskoj upali pluća koja ostavlja trajne posljedice. Vjerujte mi da će bilo koja virusna bolest ostaviti takve trajne posljedice.

Samo je sada aktualna koronavirusna infekcija pa je onda to i aktualan problem u smislu oporavka. Tko doživi težak oblik koronavirusa i dođe u jedinicu intenzivnog liječenja uz potporu kisika i završi na aparatima izgledi za preživljavanje su 50 posto“, kazao je za za hercegovina.info prof. dr. sc. Jurica Arapović, specijalist infektologije s Klinike za infektivne bolest SKB Mostar.

U slučaju teškog oboljenja od koronavirusa profesionalni sportaši imaju veće izglede za preživljavanje.

„To je ozbiljna dijagnoza i ozbiljna bolest. Tako da ako dođe do preživljavanja sigurno da ostavlja trajne posljedice. Sportaši će ako obole imati veću mogućnost preživljavanja i oni se lakše nose s tim. Hoće li se sportaši moći baviti profesionalnim sportom nakon oporavka ovisi o kliničkoj slici“, naglasio je doktor Arapović.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.