Zašto žene žive dulje od muškaraca?

muškarci, žene

Ukoliko počnemo tražiti odgovor na samom početku našeg života primijetit ćemo kako je ženska novorođenčad snažnija, otpornija na infekcije i brže se fizički razvija.

Žene u prosjeku žive pet do deset godina duže od muškaraca. U Hrvatskoj svakog sata jedna osoba umre od iznenadnog srčanog zastoja, dakle 24 osobe u jednom danu. Od srčanih bolesti više i ranije obolijevaju muškarci nego žene koje više razine estrogena štite od srčanih bolesti i koje redovitije obavljaju potrebne liječniče preglede.

Muški i ženski mozak se razlikuju. Muškarci se bolje snalaze u prostoru dok žene pažljivije slušaju i više govore. Upravo je prednji dio mozga zaslužan za odgovornost i procjenu rizika krivac za pogiblju muškaraca u raznim nesrećama. Budući da se taj dio mozga sporije razvija kod muškaraca nego kod žena jači spol često krivo procijeni situaciju i upušta se u opasne avanture.

Muškarci imaju XY kromosom, dok žene imaju XX. 'Genetski gledano, dva X kromosoma pobjeđuju X i Y', kaže neurolog Hagberg, s obzirom da genski materijal na dodatnom X kromosomu ženama daje neku vrstu sigurnosne kopije za dobre gene.

Uz sve navedeno treba spomenuti i razlike u životnom stilu između muškaraca i žena. Muška zanimanja također imaju ulogu u kraćem životnom vijeku, dok žene više rade na društvenim i obiteljskim odnosima što također utječe dugovječnost.

penzic.eu