Vlada F BiH, bez hrvatskih ministara, imenovala i raspoređivala novac

Vlada FBiH, sjednica
...Vlade zbog toga što su DF i SDA odbili na dnevni red staviti ukidanje Uredbe po kojoj je imenovanje upravljačkih struktura u javnim poduzećima u nadležnosti resornih ministarstava.

HDZ BiH traži da se imenovanja u javnim poduzećima vrati u nadležnost Vlade F BiH, te da se odmah imenuju vršitelji dužnosti direktora, međuostalim, u Elektroprivredi HZ HB i HT Mostar, javlja Hrvatski Medijski Servis.


Vlada FBiH je, u prvom dijelu današnje sjednice koja je održana u Sarajevu, na prijedlog Federalnog ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica, usvojila Plan povratka, obnove, gradnje i razvoja održivog povratka za 2015. godinu, te ovo ministarstvo zadužila za njegovu realizaciju.

Ujedno, Vlada je donijela i četiri odluke o utrošcima sredstava s kriterijima raspodjele s proračunskih pozicija namijenjenih za podršku povratnicima i raseljenim. Riječ je o ukupnom iznosu od 22.964.300 konvertibilnih maraka.

Federalna vlada je danas upoznata s usmenom informacijom federalnog ministra raseljenih osoba i izbjeglica o aktuelnim zbivanjima u povratničkim sredinama u Republici Srpskoj.

Danas je prihvaćena i Informacija o učešću bh. izaslanstva na sastancima u okviru Proljetne skupštine Grupacije Svjetske banke i Međunarodnog monetarnog fonda, održanim od 17. do 19. travnja 2015. godine u Washingtonu.

Prihvativši danas Informaciju o načinu oživljavanja proizvodnje u "Hidrogradnji" d.d. Sarajevo, Vlada Federacije BiH je zaključila da se, u suradnji s Vladom Republike Srpske, uključi u rješavanje problema rasporeda sredstava između "Hidrogradnje" d.d. Sarajevo i "Hidogradnje" a.d. Pale koja su deponirana na zajedničkom računu u visini od 1,2 milijuna dolara, po utvrđenom ključu raspodjele od 60 posto za "Hidrogradnju" Sarajevo i 40 posto za "Hidrogradnju" Pale.
Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije Vlada je zadužila da, u suradnji s Federalnim ministarstvom finansija, pripremi pismo namjere prema Razvojnoj banci Federacije BiH kojim bi bila data garancija u visini od 1,2 miliona KM kao instrumenta osiguranja kratkoročnog kredita za "Hidrogradnju" d.d. Sarajevo,

Vlada FBiH je usvojila Informaciju Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije o statusu i stanju u "Unis Toolsu" d.o.o. Sarajevo, te zadužila resorno ministarstvo i Federalno ministarstvo financija da iznađu mogućnost isplate jedne plaće zaposlenicima, a Agenciju za privatizaciju u Federaciji BiH da ubrza pokretanje male privatizacije neperspektivnih nekretnina. čijom bi se prodajom uvezao radni staž uposlenika i riješila radnička potraživanja, te izmirio dug za kredit prema Turkish Ziraat banci.

Vlada FBiH donijela je dvije odluke o davanju prethodne suglasnosti na prijedloge rješenja o dodjeli dijela sredstava Trajnog revolving fonda kod Union banke d.d. Sarajevo Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije za dugoročno financiranje projekata putem dodjele kredita za 2014. godinu gospodarskim društvima Baupartner d.o.o. Gračanica i Ligamonst d.o.o. Lukavac, u iznosu od po 300.000 KM.

Federalna vlada utvrdila je danas Prijedlog Srednjoročne strategije razvoja poljoprivrednog sektora u Federaciji BiH za period od 2015. do 2019. godine koju će dostaviti Parlamentu FBiH na usvajanje.

Vlada FBiH dala je suglasnost na Odluku Nadzornog odbora gospodarskog društva "Energoinvest" d.d. Sarajevo o prodaji dionica poduzeća "Petrolinvest" d.d. Sarajevo kroz postupak male privatizacije, te Odluku o davanju suglasnosti gospodarskom društvu „Igman" d.d. Konjic da može ustupiti objekat D-0 (ARK) Udruženju građana „Bijenale suvremene umjetnosti" Sarajevo, bez naknade, te donijela nekoliko kadrovskih rješenja i odluka.

Nastavak 4. sjednice Vlade FBiH je najavljen za utorak, 12. svibnja 2015. godine.

/HMS/