Kako je Hitlera prevario čovjek koji nije ni postojao?

Kako je Hitlera prevario čovjek koji nije ni postojao?
U proljeće 1943. pobjeda saveznika na afričkom kontinentu postala je izvjesna, pa se vojna sila okrenula planiranju akcija na europskom kontinentu. Postojala su dva glavna pravca invazije - Grčka ili Sicilija. No, postojao je samo jedan problem.

"Svaka budala će znati da će to biti Sicilija", kako je to jednom rekao Churchill.

Ako bi sile Osovine primjetile da Saveznici gomilaju snage za invaziju na otoku lako bi pripremili obranu Sicilije koju nitko ne bi mogao probiti. Dakle, pitanje koje se postavilo pred Saveznike bilo je sljedeće: Kako da prevare naciste da pomisle da će napad doći s nekog drugog mjesta?

A onda su dva britanska agenta - Charles Cholmondeley i Ewen Montagu skovali pakleni plan. Obojica su bili dvostruki agenti infiltrirani u nacističke redove, a zapravo su radili za Saveznike. Došli su na ideju da dadu neprijateljima lažne dokumente koji bi ih naveli na krivi trag. Ova strategija već je "upalila" u Africi i za vrijeme Prvog svjetskog rata.

Plan

Plan je bio sljedeći: Lažni dokumenti bit će ostavljeni zajedno s lažnim ostacima pilota na obali Španjolske. Sve će izgledati kao da su nacisti oborili avion s pilotom. Tijelo će u biti baciti jedna britanska podmornica. Bilo je za očekivati da će španjolske vlasti koje su i inače surađivale s nacistima odmah proslijediti dokumente neprijateljima.

Operacija je nazvana "Mincemeat".

Čovjek koji nikada nije postojao

Međutim, agentima je prvo bio potreban misteriozni čovjek koji će nositi "poverljive podatke". U Londonu su pronašli tijelo depresivne skitnice koja nije imala živih rođaka. On je umro nakon što se otrovao otrovom za štakore, ali se to na tijelu nije vidjelo - čime bi definitivno uspjeli zavarati naciste.

Dvostruki agenti nazvali su ga general William Martin. Bilo je nekoliko Martina u kraljevskoj mornarici s činom generala, pa bi prijevara bila uvjerljivija. Tim je napravio lažna pisma, dokumenta iz banke, čak i fotografiju "zaručnice" Pam...
Stavili su mu u džep lažno pismo u kojmu se eksplicitno govorilo o tome da će savezničke snage uskoro napasti Grčku, kao i gdje će se iskrcati. Napisali su i kako će se dogoditi napad na Sardiniju, a da će invazija na Siciliju biti samo varka.

Tijelo generala Martina isplivalo je u ranim jutarnjim satima 30. travnja 1943. nekoliko kilometara od španjolske luke Huelva. Tijelo su pokupili lokalni ribari i predali vlastima.

Kao što su saveznici i predvideli, tijelo i poruku španjolske vlasti su predale nacistima.
Kada su se Nijemci konačno dokopali dokumenata, kopirali su ih i poslali dalje kako saveznici ne bi ništa posumljali. Ipak, britanski agenti su znali da se operacija odvija po planu.

Od podruma do Hitlerovog stola

Hitler je bio oduševljen informacijom i vjerovao je da će to biti akcija koja će saveznike konačno baciti na koljena. Jedino Goebbels, nacistički ministar propagande bio skeptičan, no nitko ga nije slušao.

Hitler je preusmjerio tri tenkovske divizije na Balkan umanjujući pritisak na Francusku i Rusiju, a snage su bile fokusirane na Grčku, Sardiniju i Korziku. Njemačka je poslala poruku mediteranskom zapovjedniku: "Mjere koje se poduzimaju na Sardiniji i na Peloponezu imaju najveći prioritet".

Kada se 160.000 Amerikanaca, Kanađana i Britanaca iskrcalo na obalama Sicilije zatekli su sile Osovine potpuno nespremne. Čak i nakon što se invazija dogodila, Hitler je nastavio vjerovati da je operacija na Siciliji samo obmana, fasada za ono što zapravo treba dogoditi u Grčkoj.

Izvor: dnevno.hr