Čeka se 11. studeni i konačna potvrda: HNS-u 11 mandata u HNŽ-u

 Sve je jasnija slika i saziva budućih skupština i parlamenata, uz mogućnost da se do konačne potvrde postoci, ipak, mogu promijeniti, piše oslobodjenje.ba.

Prvi angažman

Rezultati u Hercegovačko-neretvanskoj županiji jasni su kao dan, a pobjednici su članice Hrvatskog narodnog sabora i SDA. HNS će u Zastupničkom domu Parlamenta BiH imati dva delegata, i to profesoricu Moniku Tomić i Predraga Kožula.

Tomić je šefica Klinike za unutarnje bolesti Sveučilišne kliničke bolnice Mostar, te dekan Farmacije na Sveučilištu u Mostaru. Ovo je njen prvi angažman u političkoj karijeri, dok će Kožul federalni Parlament zamijeniti državnim.

SDA će u državnom Parlamentu predstavljati predsjednik Županijskog odbora ove stranke Salko Sokolović, koji je i u prošlom sazivu bio državni parlamentarac.

Izvjesno je također da će direktno ili putem kompenzacijske liste u državni Parlament i Dijana Zelenika iz HDZ-a 1990.

Umjesto prethodno najavljivanih deset ruku, HNS će, prema posljednjim informacijama, u Skupštini HNŽ-a imati 11 mandata. SDA ostaje na prethodno utvrđenih sedam zastupnika. Jedanaestorku iz HNS-a vjerojatno će činiti: Slađan Bevanda, Zora Dujmović, Davor Pehar, Dario Pušić, Boris Bošnjak, Drago Tule, Ante Pavličević, Andrea Martinović, Tomislav Martinović, Đuro Prkačin i Zoran Rajič.

Profesorica Elvira Dilberović, Zijat Mušić, ratni zapovjednik Armije RBiH Šerif Špago, diplomirani pravnik Amir Šelo, dosadašnji ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta Zlatko Hadžiomerović, Osman Ćatić, te profesor Alden Kajtaz (dugogodišnji novinar) budući su zastupnici u Skupštini HNŽ-a iz reda SDA.

Profesori i ministri

Dva pzastupnika Demokratske fronte su Ana Marija Tadić - Jakovljević i Elmir Šator. HDZ 1990 i SDPBiH vjerojatno će imati po tri mandata u županijskoj Skupštini. Ragužev HDZ 1990 predstavljati će Ilija Cvitanović, Luka Faletar i Mirjana Bešker.

Dosadašnji ministar privrede HNŽ-a Amer Zagorčić, profesor na Ekonomskom fakultetu u Mostaru Aner Žuljević (direktor BH Telecoma u Mostaru), te profesorica književnosti Vesna Saradžić predstavljati će SDP, dok je jedini delegat iz BPS-a Adnan Velagić.

SBB će predstavljati Anel Kljako, koji je bio zastupnik i u prošlom sazivu Skupštine HNŽ-a, odnosno Halil Bašić. Formiranje vlasti na najnižem nivou bez sumnje će zavisiti od koaliranja stranaka na većim nivoima.

Od 11. studenog, kažu građani Mostara, tek počinje pravi cirkus.