Čovjek sa zlatnom rukom spasio preko 2,4 milijuna novorođenčadi od smrti!

čovjek, novorođenčad
Još kao 14-godišnji klinac James je završio na vrlo teškoj operaciji u kojoj mu je putem transfuzije u tijelo unešeno 13 litara donatorske krvi. Nakon što je sve prošlo u najboljem redu, James se zarekao kako će cijeli život pomagati drugima donirajući svoju krv. Naravno, nije niti slutio kako će svojom krvi spasiti preko 2,4 milijuna bolesne novorođenčadi.

Već pri prvom doniranju krvi, kada je imao samo 23 godine, saznao je kako je njegova plazma izuzetno bogata rijetkim antitijelima koji su zapravo jedini lijek za hemolitičku bolest. Hemolitička bolest je kada Rh negativna majka nosi Rh pozitivan fetus, nastaje Rh senzibilizacija. S obzirom da fetus dobija sve hranljive sastojke preko krvi majke, dolazi do prelaska eritrocita iz fetusa u majku, što izaziva senzibilizaciju, odnosno imuni odgovor majke: stvaranjem anti Rh antitela, koja prelaze u cirkulaciju fetusa.

Čudotvorna krv koju James ima postala je jedini lijek za tu smrtonosnu bolest, a znanstvenici na osnovu njegove krvi tragaju za lijekom. Jamesa nikad ništa nije spriječilo da donira krv. U donatorskoj knjižici ima preko 1000 zabilježenih davanja krvi u 54 godine. Zbog svega što je učinio za čovječanstvo nazvan je 'čovjek sa zlatnom rukom'.

Izvor: cafe.hr