Žensko i muško srce ne pate jednako

Preskakanje srca, gastritis, EKG srca., od urođenih srčanih mana, kardiovaskularne bolesti, srce, muškarci, žene, srce, problemi sa srcem, zdravo srce, studija, srce, problemi sa srcem, zdravo srce, zdrav i za srce, medicina, žgaravica, želudac, Infarkt, srce, problemi sa srcem, srce, za srce i krvotok, kardiovaskularni sustav, kardiovaskularne bolesti, oboljenja kardiovaskularnog sistema, ishemija, srce, zdravo srce, kalij, srce, otkucaji srca
Ističući da „žensko i muško srce ne pate jednako", ona je rekla da su žene sklonije potcjenjivanju tegobe jer nemaju vremena biti bolesne i da, čak i u slučaju da posumnjaju da su doživjele infarkt, rjeđe pozovu službu Hitne pomoći nego muškarci.

- Vrijeme je da žene postanu svjesne da nisu imune na bolesti srca, rekla je Burazor i navela da na to posebno treba obratiti pozornost poslije 50. godine i ulaska u menopauzu, kad pada razina hormona estrogen koji je prije toga imao bitnu zaštitnu ulogu, piše B92.

Njezin sajvet ženama je da već poslije 20. godine trebaju poduzeti prve korake u preventivi, a poslije 30. godine korigirati sve faktore rizika za nastanak kardiovaskularnih oboljenja.

Govoreći o sprječavanju faktora rizika, Burazor je prije svega preporučila održavanje normalne tjelesne težine, prelazak na zdrav način ishrane, redovne tjelesne aktivnosti, prestanak pušenja, kontrolu krvnog tlaka.

- Kod žena se obujam struka veći od 84 centimetra smatra faktorom rizika za nastanak bolesti srca i dijabetesa, a kod muškaraca normalan obujam struka treba biti manji od 94 centimetra, rekla je ona.

Burazor je navela da je u prevenciji na raspolaganju i acetilsalicilna kiselina, koju treba svakodnevno i doživotno unositi ako osoba poslije doživljenog infarkta ima rizik za bolesti srca veći od 10.