Mario Karamatić: HNS je jedina brana unitarističkoj politici koja dolazi iz Sarajeva

Emil Karamatić, hss bih, HNS, hss bih, hss bih, HDZ 1990
...povjerenje 80 posto Hrvata u BiH, smatra Mario Karamatić, predsjednik HSS-a BiH. Stranku je, tvrdi stabilizirao i očekuje da će HSS biti nezaobilazan u svim razgovorima o promjenama Ustava što će se ostvariti nakon izbora.

 Dugo vremena ste upozoravali na potrebu jačanja HNS-a kao institucionalne brane Hrvata u BiH. Je li HNS ojačao i je li spreman odgovoriti političkim i svim drugim izazovima u BiH?

HNS je danas jedina brana unitarističkoj politici koja dolazi od pojedinih krugova iz Sarajeva i slikovito rečeno, prva crta obrane hrvatskih nacionalnih i političkih interesa u BiH. HNS je i do sada pokazao kako može odgovoriti izazovima, a mi u HSS-u očekujemo kako će Hrvatski narodni sabor nakon izbora koji su pred nama biti ključan u formiranju hrvatske nacionalne strategije i kako će postaviti jasnu crtu ispod koje Hrvati ne mogu i ne smiju ići u političkom pogledu. HNS jednostavno mora preuzeti punu odgovornost za svoj narod i postati kreator vanjske i unutarnje politike BiH Hrvata.

 Hrvatsko pitanje uspješno je vraćeno u središte pozornosti. U kojoj mjeri je ono ključan čimbenik za europski put BiH?

Hrvatsko pitanje u BiH je i pitanje europskog puta BiH. Bez rješenja hrvatskog pitanja, nema europskog puta BiH. To je više nego jasno rekao i predsjednik HDZ-a RH Tomislav Karamarko na svečanoj akademiji povodom 21. godišnjice utemeljenja HR HB, a identičan je stav i unutar naše sestrinske stranke u Republici Hrvatskoj. Osim što hrvatski HSS i HDZ imaju zastupnike u Parlamentu EU-a, obje stranke su i članice Europske pučke stranke, a to je grupacija koja u Parlamentu EU-a ima većinu i koja kreira vanjsku politiku EU-a, a samim time i onu prema BiH. Ukoliko tomu dodamo kako se danas i predsjednik RH Ivo Josipović kao i premijer RH Zoran Milanović zalažu za konačno rješenje političkog položaja bh. Hrvata, čvrsto sam uvjeren kako će u sljedećem periodu biti ostvarena puna ravnopravnost bh. Hrvata.

 Koliko je na rješavanju Hrvatskog pitanja doprinijela aktualna federalna Vlada i tzv. ‘Platforma’ i strahujete li kako će se ovaj politički presedan ponoviti i nakon 12. listopada?

Unatoč političkoj i financijskoj golgoti koju hrvatski narod prolazi još od uspostave nelegalne i nelegitimne vlasti, ta ista ‘Platforma’ je ubrzala rješavanje hrvatskog pitanja i primjerom dokazala kako BiH bez legitimnih hrvatskih predstavnika u izvršnoj vlasti jednostavno ne može funkcionirati. Ne vjerujem u mogućnosti ponovne uspostave neke nove ‘Platforme’ ili ‘Alijanse’ jer se takva politika pokazala kao katastrofalna za BiH i u političkom i financijskom pogledu. Mislim kako je izgubila potporu određenih krugova međunarodne zajednice koji su je podupirali. Tomu svjedoči i rezolucija Parlamenta EU-a koja naglašava potrebu decentralizacije BiH.

 Što konkretno očekujete nakon listopadskih izbora te kakav rezultat prognozirate HSS-u i koaliciji stranaka okupljenih oko HNS-a u čijem ste sastavu?

Očekujem uvjerljivu pobjedu koalicije HNS-a unutar hrvatskog biračkog tijela. Vjerujem kako će stranke koalicije Hrvatskog narodnog sabora, među kojima je HSS druga stranka po snazi, dobiti povjerenje 80 posto Hrvata u BiH i biti nezaobilazan čimbenik na svim razinama prigodom formiranja vladajućih koalicija s druga dva naroda u BiH.

 Bilo je više pokušaja uklanjanja HSS-a s političke scene, a najjači udar dogodio se 2010. kada vam je zabranjen izlazak na opće izbore. Je li se stranka stabilizirala nakon svih pokušaja rušenja?

To što nekima toliko smetamo je jasan pokazatelj kako smo na dobrome putu. Sve te udare i politička podmetanja smo preživjeli i danas imamo čvrstu jezgru stranke. HSS je danas uz dva HDZ-a jedina stranka koja je zastupljena na cijelom prostoru BiH. Politički cilj HSS-a je jedan. Puna ravnopravnost hrvatskoga naroda unutar BiH. S druge strane imamo dva stranačka cilja. Prvi je da HSS bude nezaobilazan u svim razgovorima o promjenama Ustava i taj cilj ćemo ostvariti na ovim izborima. Drugi je da HSS postane druga stranka po broju glasova unutar hrvatskog biračkog tijela, a to ćemo postići nakon idućih lokalnih izbora.

 Večernji list