Hrvatska domaćin skupine Eurobasketa 2015

eurobasket 2015 , Hrvatska zemlja, eurobasket 2015 , kosarka, Eurobasket

Potvrđeno je i da će grad domaćin skupine, u kojoj će nastupiti i hrvatska reprezentacija, biti Zagreb, dok će se završnica održati u Lilleu. Osim Hrvatske i Francuske (Montpellier), Eurobasket će ugostiti i Njemačka (Berlin) i Latvija (Riga).

Hrvatska će tako imati priliku u svojoj zemlji obraniti četvrto mjesto iz Slovenije prošle godine te uhvatiti vlak za Olimpijske igre u Riju. Zanimljivo je i da će Francuzi naslov europskog prvaka braniti pred svojim navijačima.

Prije samog glasovanja, svoju kandidaturu za domaćinstvo povukla je Turska, dok su Hrvatska i Poljska povukle kandidaturu za domaćinstvo završne faze natjecanja koja će se tako igrati u Francuskoj, u multifunkcionalnoj Lille Areni s kapacitetom od 27 000 gledatelja.

Ovo je važan trenutak u povijesti europske košarke, ovdje nismo glasovali samo za domaćine, nego i za novi koncept organizacije s četiri domaćina, izjavio je po završetku sastanka predsjednik FIBA Europe Turgay Demirel te dodao:

Sve kandidature su bile izrazito kvalitetne i nije bilo lako izabrati. Želim zahvaliti svima, koji su se prijavili, na sjajnom poslu koji su napravili u pripremi za glasovanje.

Podsjetimo, Eurobasket 2015. trebao se održati u Ukrajini, no zbog ratnog stanja u toj zemlji, FIBA joj je oduzela domaćinstvo. Smotra najboljih europskih košarkaških reprezentacija održat će se između 5. i 20. rujna sljedeće godine.