Filipović će režirat film o posljednjoj bosanskoj kraljici

Katarina Kosača

... je za Večernji list scenarist i nositelj ovog velikog filmskog projekta Miroslav Arapovitz iz Hrvatske uzdanice Mostar (HUM).

Redatelj filma je istaknuti bh. redatelj Vlatko Filipović, a u ulozi kraljice Katarine pojavit će se čak četiri osobe jer film obuhvaća njezin život od malih nogu do smrti. Film će se snimati na lokacijama u okolici Mostara (Stjepan grad), u Kraljevoj Sutjesci, na Bobovcu, Fojnici, Jajcu, Kupresu, Ljubuškom, Hutovu, Stonu i Rimu. Katarina Kotromanić rođena je 1424. godine u obitelji hercega Stjepana Kosače u zemlji Humskoj.

- Ovu ideju nosim u sebi skoro 30 godina. Splet raznih okolnosti onemogućavao me je da je realiziram, ali evo sad je došlo vrijeme. Zašto film o kraljici Katarini? Zato što je ta osoba najznačajnija u povijesti Hrvata uopće. Kraljica Katarina je žrtvovala sebe, svoju obitelj, nije pristala na turski naum da će ona zbog djece doći u Tursku, prijeći na islam, jer tada bi sav narod prešao na islam. Sto posto. Danas Hrvata katolika ne bi uopće bilo. Imali bi hrvatsku državu u okolici Zagreba i ništa više. - kazao je za Večernji list Arapovitz.

U organizacijskom odboru igranog filma "Kraljica Katarina" su: Jozo Marić, predsjednik Vijeća filma, dr. Jure Burić, zamjenik predsjednika, Ivan Čuljak i prof. dr. Miroslav Palameta, dopredsjednici, Ivan Đogić, tajnik filma, dr. Borislav Arapović, umjetnički ravnatelj filma i Ranko Boban, glazba. Ako sve bude teklo po planu snimanje bi trebalo biti gotovo za godinu dana. Planirano je i snimanje TV serije.

Inače, "Kraljica Katarina" prvi je dio povijesne filmske trilogije "KATARINA-KOSAČA-TOMAŠ", koju HUM kani snimiti u idućih sedam-osam godina.