Uhićen službenik Uprave za indirektno oporezivanje BiH

Sipa, BIH, akcija, Sipa, crna kronika, Sipa, crna kronika, crna kronika, Sipa, crna kronika, Sipa, droga, Sipa, Sipa, vehabije, ISIL, Sipa, Sipa, teroristi, uhićenje, sipa uhićenje, Sipa, Mostar, Sipa, uhićenja, prilikom pretresa i uhićenja
U akciji „Kamagra" Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA) je u Banjaluci uhitila dvije osobe osumnjičene za organizirani kriminal, nedopuštenu trgovinu, stavljanje u promet proizvoda štetnih za liječenje i zlouporabu položaja ili ovlaštenja.

Kako je za Centar za istraživačko novinarstvo (CIN) rekla Kristina Jozić, glasnogovornica SIPA-e, jedan od uhićenih je uposlenik Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) Bosne i Hercegovina.

Akciji je, kako navode u SIPA-i, prethodila višemjesečna istraga u kojoj je otkrivena nedopuštena trgovina lijekovima iz Indije i Srbije u BiH.

Kako je CIN ranije pisao, granične službe BiH i Srbije su proteklih pet godina sporadično otkrivale slučajeve šverca lijekovima, među kojima su najčešći bili preparati za potenciju Kamagra. UIO je u travnju 2013., na Graničnom prijelazu Pavlovića most kod Bijeljine, zaplijenila 840 kutija Kamagre koje su bile namijenjene za daljnju preprodaju.

Kamagra je preparat za podizanje seksualne potencije muškarca koji proizvodi farmaceutska kuća Ajanta Pharma Limited iz Indije, a nije registriran, odnosno ne može se prodavati ni u BiH ni u Srbiji.

CIN je u rujnu prošle godine objavio istraživanje u kojem je otkrio da se Kamagra može kupiti u ljekarnama u Bijeljini i Sarajevu, te na tržnici u Tuzli. Nakon pisanja CIN-a, Agencija za lijekove i medicinska sredstva BiH je obavijestila entitetske inspekcije i Kamagra je povučena iz prodaje.

Novinari su otkrili da je Kamagra u neke ljekarne stigla preko veleprometnika Krajinalijek iz Banje Luke. Inspektori Agencije za lijekove su izvršili kontrolu u Krajinalijeku, te, kako su rekli za CIN, izrekli odgovarajuće prekršajne sankcije.

Prema Zakonu o lijekovima BiH, kazna za proizvođače i veletrgovce lijekova za prodaju neregistriranog lijeka je od 30.000 do 100.000 KM, a za pojedince do 10.000 KM.