Mislite li da znate baš sve o vagini?

Što bolje poznajete svoje tijelo, imat ćete više samopouzdanja, a ako dobro poznajete svoj najintimniji dio tijela, doživjet ćete više seksualnog zadovoljstva. Ako niste sasvim sigurni da znate sve male tajne vagine, magazin Essence sastavio je mali vodič.

Točna lokacija

Možda je zapanjujuće, ali neke žene ne znaju gdje se točno vagina nalazi, već misle da se taj pojam veže uz sve dijelove koji se nalaze ispod struka i između nogu. Dijelovi tijela koji se nalaze dolje uz vaginu su stidnica (male i velike stidne usne, dražica te velike i male žlijezde lojnice i znojnice), a vagina je poput prolaza između stidnice i donjeg dijela maternice.

Vagine se razlikuju

Iako svaka žena ima iste dijelove tijela, oni intimni ipak nisu sasvim jednaki kod svake dame. Vagine s unutarnje strane obično izgledaju isto, ali drugi dijelovi s vanjske strane stidnice mogu varirati. Tako, primjerice, male i velike stidne usne mogu biti različite veličine, duljine pa čak i boje.

Osjetljivost

Ako niste znali, vagina nije baš toliko osjetljiva. Pravi primjer za to je porod, kada se za prolazak djeteta vagina širi sedam do deset centimetara. Dakle, iako s njom treba postupati nježno i brižno, ona je čvrst i snažan dio tijela.

Treba vježbu kao i ostatak tijela

Ako inače redovno vježbate i pazite na zdravlje tijela, činite dobro i za svoju vaginu. Vježbanje pubokoksigealnog mišića pomaže čvrstoći. Često se za vježbu ovog mišića spominju takozvane Kegelove vježbe kojima se taj mišić stišće pa opušta. One pomažu ojačati dno zdjelice, pripomoć su liječenju inkontinencije i oporavljaju tonus mišića nakon porođaja. Nazvane su prema dr. Arnoldu Kegelu, ginekologu koji ih je i osmislio.

Unutarnji izgled

Jeste li znali da je unutrašnjost vagine ima sitne falde, poput onih na klasičnim zavjesama? Kad se stjenke trebaju otvoriti, ako, primjerice, stavljate tampon, nabori se izglađuju i šire. Isti proces događa se kod seksa i penetracije.

Stvorena za zadovoljstvo

Seks nam pomaže da se riješimo stresa, osjećamo voljeno, povežemo s partnerom i osjetimo zadovoljstvo. Klitoris (dražica) je jedan od dva organa u tijelu žene koji ima samo jednu funkciju - užitak i seksualno zadovoljstvo.

Čistoća na prvom mjestu
Bez obzira što mnoge žene često imaju osjećaj da se taj najintimniji dio tijela lako zaprlja te primjerice strahuju od raznih mirisa za vrijeme seksa, vagine su čiste. Njima zapravo nije potrebno nikakvo posebno održavanje u tom smislu jer imaju prirodni proces samočišćenja.

Izvor: tportal.hr