Razotkrivena pljačka u HT Mostaru?

HT MOSTAR, skupština, platformaši, Žarko Pušić, HT MOSTAR, Nadzorni odbor, HT MOSTAR, Vlada, dioničari, Vilim Primorac, HT MOSTAR, HT MOSTAR, Nadzorni odbor, RAK, kazne, bh telekom, HT MOSTAR, Vilim Primorac, HT MOSTAR, Hrvatski narodni sabor, HT MOSTAR, Stipe Prlić, financijska policija, Slobodan Vasković, HT Eronet, platformaši, Stipe Prlić, HT MOSTAR, večernji list, tužba, HT MOSTAR, pljačka, tužiteljstvo, HT MOSTAR, HT MOSTAR, rtv pristojba, rtv pretplata, HT Eronet, prodaja
...iz Slovenije, Hrvatske i Austrije, potpuno su rasvijetlili tijekove izvlačenja novca iz "Hrvatskog telekoma" iz Mostara i plaćanja visokih provizija putem agencije SV-RSA.

Pokrovitelji pljačke u "HT Mostaru" bili su SDP BiH i Federalna televizija, čije su probrane perjanice dobijale bogate "bakšiše" za ovaj posao. Slučaj je do kraja dokumentiran, dobiveni su financijski izvodi, uplate na račune osumnjičenih Nevena Kulenovića iz SV-RSA, direktora "HT Mostara" Stipe Prlića i njegovog zamjenika Zorana Bakule, kao i suvlasnika televizijskih kuća "Hajat", ATV i marketinških agencija koje su zastupale "Mrežu plus". Sva ova dokumenta predstavili su istražitelji federalne Financijske policije i FOO SIPO na nedavnom tajnom sastanku u Županijskom tužiteljstvo Hercegovačko-neretvanske županije u nazočnosti glavnog tužitelja  Nijaza Mehmedbašića i Predraga Tomića, koji je zadužen za istragu isplate marketinških usluga "HT Mostara".

Sastanku je nazočio i predsjednik Nadzornog odbora "HT-a" Ante Krešić.

Poslije prijave slovenačkog Interpola, Financijska policija je prikupila veću količinu dokumentacije iz "HT-a" o obavljenim marketinškim uslugama koje ukazuju na velike, u najmanju ruku, nelogičnosti.

"HT Mostar", pa i Eronet", izdvajao je ogroman novac za marketing kako bi "penetrirali" na tržište BiH. Rezultat je bio zanemariv. Istovremeno, posrednik za sve marketinško oglašavanje bila je SV-RSA Nevena Kulenovića. "Eronet" je plaćao nešto niže cijene nego da je samostalno nastupao prema medijima koji su objavljivali njihove poruke, a istovremeno SV-RSA je na Federalnoj televiziji dobijala popust za emitiranje i do 95 posto.

Dio razlike novca slijevao se na nerezidentni račun firme u Sloveniji, da bi se putem kompanije "3 Media" Nevena Kulenovića registriranim na Gibraltaru, vraćali novčani iznosi na račune Kulenovića, Prlića, Bakule, ali i hrvatskog tajkuna i zastupnika firme "Biersdorf" Branka Kotarca, piše Glas srpske.

On je bio veza za pranje novca putem hrvatske marketinške agencije "Digitel", koji je za "Eronet" radio sve poslove od nabavljanja kokica za Sarajevo film festival, snimanja reklamnih spotova, plaćanje ulaznica za Europsko prvenstvo u nogometu 2008. godine...

Na taj je način samo putem računa na Gibraltaru prebačeno oko 1,9 miliona eura, od čega je 440.127 eura doznačeno osobama koje su upravljački ili vlasnički povezane sa firmama iz BiH, Nevenu Kulenoviću, Darku Aleksiću i Anisu Kadriću, a preostala sredstva od 1.507.065 evra doznačena su Nijazu Graciću, Stipi Prliću, Edinu Nuhiću, Rusmiru Nefiću, Sanjinu Kulenoviću, Zoranu Bakuli i Branku Kotarcu.

Grupa akcionara "HT Mostar" sredinom lipnja prošle godine podnijela je kaznenu  prijavu protiv Prlića, tehničkog direktora "HT Mostar" Zorana Bakule i Kulenovića, bivšeg predsjednika NO HT-a i UO FTV-a Slave Kukića, te urednika i novinara emisije "60 minuta" FTV-a Bakira Hadžiomerovića, Sanjina Bećiragića i Zvonimira Jukića.

U prijavi dostavljenoj Tužiteljstvu BiH, SIPO, USKOK-u iz Hrvatske i njemačkoj policiji navedeno je da se radi o zločinačkom udruženju od 12 lica i firmi koji su pronevjerili 100 miliona KM u "HT Mostar". SIPO je završila istragu u tom predmetu i proslijedila ga Tužiteljstvu BiH.

Izvor: Glas srpske