SDP odbacuje Lijanoviće i HSP u korist Čovića i Ljubića!?

platformaši, čistka, platformaši, vlast, platformaši, branitelji, revizija, nepotizam, Vlada Federacije, platformaši, Željko Komšić, Zlatko Lagumdžija, SDP BIH, Nermin Nikšić, platforma, platformaši, vlast, BIH, država za čovjeka, platformaši, nepotizam, država za čovjeka, platformaši, zaduženja, javna poduzeća, platformaši, imenovanje, platformaši, Republika Srpska, pomoć, SDP BIH, vlast, platformaši, platformaši, platforma, sastanak, Federacija BIH, unitarna bih, platformaši, platformaši, vlast, BIH, HT MOSTAR, platformaši, smjene, sindikat, platformaši, prevara, platformaši, udar, Hrvati u BIH, SDP BIH, HDZ BiH, platformaši, federalna vlada, Federacija BIH, smjene, platformaši, platformaši, kadrovi, smjene, koalicija, proračun, platformaši, SDA BIH, SDP BIH, Zvonko Jurišić, Jerko Ivanković Lijanović, platformaši, platforma, platformaši, Bošnjaci, Hrvati u BIH, županije, HNŽ, ZHŽ, igre na sreću, Vlada FBiH, platformaši, platforma, BIH, FBIH, Vlada FBiH, MMF, no
Najprije lidera SDA Sulejmana Tihića, koji se od početka postizbornih pregovora zalagao za tolerantni]i i obazriviji odnos prema legitimnim političkim predstavnicima Hrvata a potom i lidera SDP-a Zlatka Lagumdžije, koji je tokom posljednjih petnaestak mjeseci prešao dug put od rezolutnog odbijanja bilo kakve suradnje s HDZ-om do postupnog prihvaćanja HDZ-a kao nezaobilaznog aktera koalicijske vlasti na svim razinama - piše u svojoj analizi sarajevska Slobodna Bosna. Prenosimo ovaj zanimljivi tekst:

LAGUMDŽIJIN POLITIČKI ZAKRET

Do prije nekoliko mjeseci Lagumdžija bi se nakostriješio na svaki spomen rekonstrukcije federalne Vlade, no njegove aktuelne izjave neuporedivo su mekše -"svaka vlada u BiH podložna je rekonstrukciji ako ne bude dobro radila", što se prilično rimuje s izjavom Suleimana Tihića koji je rekonstrukciju federalne Vlade doveo u tijesnu vezu s radom novog saziva Vijeća ministara BiH: "ako odnosi između dva HDZ-a, s jedne strane, i SDP-a i SDA, s druge strane, budu dobri, to će biti ozbiljan razlog za razmišljanje o rekonstrukciji federalne Vlade".
Lagumdžijin politički zakret prema dva HDZ-a nesumnjivo je potaknut negativnom percepcijom federalne Vlade u većini europskih država, uključujući i susjednu Hrvatsku, čija se politika prema BiH nimalo nije promijenila nakon nedavnog izbornog trijumfa hrvatske ljevice. Hrvatski predsjednik Ivo Josipović i dalje održava jednaku distancu prema ideološkoj braći u Sarajevu, zamjerajući im političku marginalizaciju legitimnih predstavnika bh. Hrvata.
Izborni slom HDZ-a Hrvatske nimalo nije poremetio uspostavljene kontakte hrvatskog predsjednika Josipovića s čelnikom HDZ-a Čovićem. Dapače, njihovi susreti u Zagrebu i Mostaru još su učestaliji i srdačniji nego ranije, uz istovremeno napadno izbjegavanje Josipovića da se susretne s predstavnicima centralne vlasti u Sarajevu predvođene SDP-om. Aktuelna federalna Vlada podvrgnuta je tihoj diplomatskoj izolaciji, i ta je činjenica možda i presudno omekšala Lagumdžijin pretvrdi stav prema dva HDZ-a.

VARNICE MEĐU PLATFORMAŠIMA
Tome su svakako doprinijele i stalne varnice koje sijevaju između četveročlane platformaške koalicije, osobito između SDP-a i Boljitka braće Lijanović, koji obilato zloupotrebljavaju činjenicu da svakog trenutka mogu srušiti tijesnu parlamentarnu većinu platformaša u federalnom Parlamentu.
Zahvaljujući toj poziciji Lijanovići su se, pored ostalog, izborili i za povećanje budžeta federalnog Ministarstva poljoprivrede sa 50 na 75 miliona KM, koji mogu trošiti bez ikakvog nadzora i parlamentarne kontrole, a platformaši su im pod pritiskom i ucjenama morali prepustiti i punu kontrolu nad važnim financijskom resursom Federacije BiH - Razvojnom bankom.

"Kada god procijene daje nama stalo do usvajanja neke odluke ili zakona, Lijanovići počinju zatezati kako bi što skuplje naplatili svoju podršku", povjerio nam se jedan visoki dužnosnik SDP-a, navodeći kao primjer dvosmisleno očitovanje Lijanovića o "policijskom zakonu" do čijeg je usvajanja SDP-u očigledno jako stalo.
Prema najavama lidera HDZ-a Dragana Čovića, rekonstrukcija federalne Vlade trebala bi uslijediti odmah nakon konstituiranja novog saziva Vijeća ministara BiH, a najkasnije dva do tri mjeseca nakon toga. U svakom slučaju prije raspisivanja redovnih općinskih izbora koji bi se trebali održati na jesen ove godine.
Rekonstrukcija federalne Vlade podrazumijevala bi personalne promjene u pet ministarstva pod kontrolom HSP-a i NS Radom za boljitak. Riječ je o Ministarstvu poljoprivrede (Jerko Ivanković, NS Radom za boljitak), Ministarstvu pravde (Zoran Mikulić, SDP), Ministarstvu financija (Ante Krajina, HSP), Ministarstvu rada i socijalne politike (Vjekoslav Čamber, HSP) te ministarstvu trgovine (Milorad Bahilj, NS Radom za boljitak).

PODJELA PET MINISTARSTAVA
Ovih pet "hrvatskih" ministarstava HDZ i HDZ 1990 podijelili bi prema formuli 3:2 u korist HDZ-a, pri čemu bi HDZ-u pripalo Ministarstvo financija, s tim da bi ministar financija istovremeno bio i dopredsjednik federalne Vlade, jednako kao i u proteklom mandatu. Struktura federalne Vlade precizno je utvrđena Ustavom: premijer i dva dopremijera moraju biti iz tri konstitutivna naroda, a od ukupno 16 ministara, 8 mora biti iz reda Bošnjaka, 5 iz reda Hrvata i 3 iz reda Srba.

U Republici Srpskoj primjenjuje se identična proporcija, pri čemu naravno najviše (8) ministara dolazi iz reda najbrojnijeg srpskog naroda, 5 iz reda Bošnjaka i tri iz reda Hrvata. I aktuelna vlada Federacije BiH, konstituirana je u skladu s formalnim ustavnim odredbama, no problem je u tome što su pet "hrvatskih" ministarstava preuzele partije s krajnje oskudnom podrškom hrvatskog naroda, odnosno što su iz vlasti eliminirane dvije partije, HDZ i HDZ 1990, koje su na proteklim parlamentarnim izborima dobile nadmoćnu podršku hrvatskih birača.
Dragan Čović i Božo Ljubić tvrde da su dva HDZ-a dobila 90 posto glasova hrvatskih birača i da im na temelju osvojenih glasova pripadaju sve hrvatske pozicije u izvršnoj vlasti Federacije BiH, po istoj logici po kojoj su SDP i SDA preuzele sve bošnjačke pozicije, makar nisu dobile sve glasove bošnjačkih glasača.

KADROVSKI CUNAMI

Čak i pod pretpostavkom da se četiri parlamentarne stranke, SDP, SDA, HDU i HDZ 1990, nekako nagode oko preraspodjele izbornog plijena u federalnoj Vladi, ostaje puno veći problem -preraspodjele političkog utjecaja i kontrole nad ključnim federalnim institucijama, direkcijama, javnim i državnim poduzećima.
U do sada neviđenom kadrovskom cunamiju, platformaška koalicija je pomela sve naslijeđena kadrove u federalnim institucijama, direkcijama i poduzećima i na čelne pozicije instalirala odane poslušnike, nerijetko i najbliže srodnike, prijatelje i kumove. Rekonstrukcija kakvu zagovaraju dva HDZ-a podrazumijevala bi nove personalne promjene u svim institucijama, direkcijama i poduzećima pod kontrolom Lijanovića i HSP-a, a u izvjesnoj mjeri i SDP-a. To će međutim ići puno teže i nesumnjivo će biti glavni predmet sporenja između SDP-a i dva HDZ-a.

OGLASIO SE I OHR
Povodom učestalih najava rekonstrukcije federalne Vlade, oglasio se i OHR:
"Sve dok Ustavni sud ne presudi drugačije, sadašnja Vlada Federacije BiH je legalna i legitimna. Rekonstrukcijom Vlade FBiH trebaju se bavizi političke stranke, ukoliko smatraju da je to potrebno, a ne ured visokog predstavnika", stoji u službenom priopćenju OHR-a. Podsjećamo, visoki predstavnik Valentin Inzko 28. 3. protekle godine suspendirao je odluke Središnjeg izbornog povjerenstva (SIP) BiH koje se odnose na validnost Doma naroda Parlamenta BiH, te na izbor predsjednika i dva dopredsjednika Federacije BiH.

SIP je prethodno poništio odluku o izboru predsjednika i dva dopredsjednika Federacije BiH "jer nije u skladu s Izbornim zakonom BiH" te utvrdio da nisu bili ispunjeni zakonski uvjeti za formiranje Doma naroda, čime je ozbiljno problematiziran legalitet cijele izvršne vlasti Federacije BiH.

FLERTOVANJE S RADONČIĆEM

Ne treba posve isključiti ni mogućnost da se u pozadini Lagumdžijinog približavanja Čoviću kriju isti razlozi zbog kojih Lagumdžija već neko vrijeme flertuje s Fahrudinom Radončićem, liderom oporbene partije SBB. Na ovaj način Lagumdžija zapravo pokušava disciplinirati svoje koalicione saveznike, Tihića, Lijanovića, Jurišića, i staviti im do znanja da nisu nezamjenljivi i da već ima spremne kandidate, Radončića, Čovića i Ljubića, koji bi rado preuzeli njihovu poziciju. Lagumdžijin stvarni interes jeste ostanak aktuelne izvršne vlasti u Federacije BiH u kojoj SDP kontrolira ključne poluge i najvažnije ekonomsko-financijske resurse.

Slobodna Bosna