Perić, Rimac i Tufekčić o uspostavi vlasti u HBŽ-u

Po mišljenju Josipa Perića, krajnje je vrijeme da se uspostavi županijska vlast i svu krivnju za to što ona još nije uspostavljena prebacio je na hrvatske političke stranake, odnosno članove tih stranaka u Županijskoj skupštini.

"Mi Hrvati uvijek se žalimo da nam netko smeta. Tko nam smeta u formiranju vlasti ako u je Županijskoj skupštini 19 Hrvata, 2 Bošnjaka i 4 Srbina. Neka nas je sramota i ne možemo govoriti da nam je netko kriv. Apsolutno je ovo bio jedini potez da se svakog živog uozbilji i urazumi i tim dadne na znanje da nitko nema pravo blokirati život ne samo u Županiji već i šire te zbog svojih uskostranačkih i političkih interesa dovodi u pitanje egzistenciju ljudi koji su na županijskom proračunu", istaknuo je Perić.

Aktualni premijer u tehničkom mandatu Nediljko Rimac osvrnuo se na zadnja događanja kad je od stranačke središnjice i Županijskog odbora dobio apsolutnu podršku po pitanju mandatora.

"Pitanje mandatora definitivno je riješeno kad sam dobio apsolutnu podršku od vrha stranke, a i Županijskog odbora. Također, imam podršku većine u hrvatskom Klubu Hrvata u Skupštine HBŽ-a.

Međutim, spreman sam i dalje sa svima razgovarati o uspostavi vlasti, pa i sa zastupnicima iz HDZ-a BiH, od kojih također očekujem podršku, iako nje još nema", kazao je Rimac, dodavši da bi se slijedeći tjedan trebala održati sjednica Skupštine HBŽ-a na kojoj bi se trebala donijeti odluka o privremenom financiranju kako bi život u Županiji mogao normalno funkcionirati.

Predsjedavajući Skupštinom HBŽ-e Jasenko Tufekčić nije optimist kad je riječ o uspostavi vlasti u HBŽ-u.

"Ni jedna politička stranka nije zainteresirana za formiranje vlasti u HBŽ-u i trenutna situacija odgovara samo pojedincima i nekim grupacijama unutar stranaka koji ne dozvoljavaju da se formira vlast.

Trenutna situacija oko Rimca samo usložnjava stvari i od nas se očekuje da se stvori svehrvatska koalicija i da se unutar te koalicije probaju riješiti svi problemi", kazao je Tufekčić te dodao da nedavno traženje natpolovične većine od visokog predstavnika Valentina Inzka nije korektno prema drugim ravnopravnim narodima koji prebivaju u Hercegbosasnkoj županiji i participiraju u njezinoj vlasti.

Fena