EU-tanazija

Kao što istinski Europljani nisu suglasni ni dan danas što je Europa zapravo, tako ni različiti wannabe Euro-eksperti ne uspijevaju jasno, nedvosmisleno i nepodijeljeno progovoriti o biti današnje EU.

Piše: Ivan Baćak

Što Unija jest a što nije, što bi mogla postati i hoće li (uskoro) kao takva nestati, ne zna ni jedan mudrac s Istoka ni sa Zapada. Ali svima koji kucaju na vrata EUnije nude se besplatni savjeti ili opomene onih koji su se već nasukali ili mirno pristali u nemirnim europskim lukama. Tako nam Slovaci poručuju da bez zadrške glasujemo ZA dok Danci preporučuju PROTIV, čini se s jednakim argumentima. Britanci se svojski trude dobiti nas na svoju euroskeptičnu stranu, a Vatikan s kojim država Hrvatska usko surađuje stoljećima, koristeći univerzalnu katoličku okomicu, ne ostavlja ni malo prostora za bilo kakvu dvojbu glede budućnosti Hrvatske u EU. A mi sami - ne znamo obrazložiti ni razloge svoje nade u Europu „kršćanskih korjena", ni uzroke našeg straha od ovog i ovakvog pravno-političkog Frankensteina s glavom u Bruxellesu, ramenima u Parizu i Berlinu, staklenim nogama u Ateni i Rimu, i olovnim rukama-polugama u Londonu i Kopenhagenu. Kao da nam neki ludi doktor prijeti Eutanazijom, dok pobožni rimski kanonik pali svijeću i uz Requiem priprema veličanstvene karmine našoj Lijepoj, mladoj, još uvijek zdravoj Domovini.

Kad si siguran u ishod izjašnjavanja, odnosno model po kojemu si osigurao relativnu  „natpolovičnu većinu", kao što su očito sigurni eurobirokrati uoči referenduma u Hrvatskoj, onda si možeš dopustiti i luksuz financiranja vlastite oporbe. Tako će i Vijeće za Hrvatsku, stranke, udruge i pojedinci koji pokušavaju postići kakav-takav koncenzus na donjoj mrtvoj točki  obrane nacionalnih interesa, dobiti par stotina tisuća ili milijuna nečega (u ovom slučaju svejedno eura, funti ili kuna) za promociju vlastitih stavova. PROTIVNICI EU integracija i euroskeptici će imati prigodu zadnji tjedan uoči Dana D, podijeliti nekoliko milijuna listića sa svojim argumentima PROTIV EU. Znajući kako je organizirana hrvatska desnica, na kojoj su uglavnom okupljeni svi - od onih koji ne bi u EU sada i na ovaj način, koji bi htjeli odgodu referenduma, do onih koji  u EU ne bi NIKADA i NIPOŠTO jer  u njezinim strukturama prepoznaju nositelje svih bezbožnih, pod krinkom lažne humanosti skrivenih, tajnih društava,  kao i pojedinačne gospodare prstenova, vlasnike svjetskih mega korporacija, banaka i medija - možemo očekivati većinu tih listića na otpadu, prije nego stignu do apatičnih birača, ionako naviklih na informacije „iz prve ruke", s TV i eventualno radio postaja. A na TV se projekt EU, kojeg bismo svi trebali jednostavno prepoznati kao budući boljitak, prihvatiti kao opće dobro, hvali na sva usta, kako od struktura vlasti, od predsjednika do premijera i ministara, tako i od tzv. opozicije. Čemu tolika promidžba nečeg po sebi tako dobrog i privlačnog?

LAKU NOĆ, HRVATSKA

Da bi neopredjeljene istjerali iz mraka skepticizma nije dostatno informirati ih o raznim  EU pogodnostima. Istjerati eurofobno zlo iz njih i utjerati im dobro - možete recimo tako da kao najradikalnijeg protivnika EU narodu ponudite Igora Mandića, tipa koji do podne mrzi cijeli svijet, a popodne i samog sebe. Pustite ga da u tzv. hrvatskim novinama popljuje slobodnu i neovisnu Hrvatsku, da ju proglasi (neo)fašističkom tvorevinom i kao rješenje ponudi neku novu jugoasocijaciju, i onda ste sigurni da će se svaki nacionalist bar zamisliti od kud se našao na istoj strani europskog predziđa, u društvu tako čudnog svata kakav je kroatofob Mandić. Još ako, „u rijetkim trenucima kad je babo Atif trijezan", iskreno, sve što o EU misle, reknu Bare i pokoji plaćenik, i nakon što čujete desničara uvjerenog da je prodornost njegove galame jača od snage argumenata kojih se on zapravo i ne sjeća, dođete u kušnju, kao i na izborima - ostati doma i prepustiti nekakvoj petini odraslih građana neka odluči umjesto vas. Budući da ćete kad-tad progledati i umjesto vrlog novog svijeta i novog europoretka, ne zadugo vidjeti redove nezaposlenih, otpuštenih, raspuštenih, poniženih, moći ćete onda za sve okriviti masoneriju, MI 6, BND, CIA-u, stare i nove udbo-kosovce, Sorosa, Židove, Srbe i domaće izdajnike. Samo jedno nećete moći. Nećete moći izići iz EU! Laku noć, Hrvatska.