RADOVI NA CRNAJI Vozači će čekati najviše sedam minuta

Tunel Crnaja cesta promet
hercegovina.info

Rekonstrukcija tunela Crnaja, svojevrsne crne točke u normalnom odvijanju prometa na magistralnom putu M-17, na dionici Konjic - Jablanica, počet će za desetak dana, potvrđeno je za Avaz jučer iz Javnog poduzeća “Ceste FBiH”.

Broj vozila

Iako je iz Federalne vlade, iz koje su dali suglasnost za sanaciju tunela po već potpisanom ugovoru s izvođačima “HP Investing Mostar - Euro-Asfalt Sarajevo”, bilo najavljeno da će radovi početi danas, za to se nisu stekli svi preduvjeti.

Kako je rečeno na jučerašnjem sastanku u sjedištu “Cesta FBiH” u Sarajevu s izvođačima radova, neophodno je da Ministarstvo prometa i komunikacija FBiH dostavi suglasnost na elaborat o privremenoj regulaciji prometa.

Krajem kolovoza urađena je simulacija izvođenja radova s naizmjeničnim odvijanjem prometa, a za potrebe snimanja postavljeni su digitalni semafori s obje strane tunela.

Tunel Crnaja cesta promet

Nakon simulacije je utvrđeno da maksimalni broj vozila u jednom ciklusu na jednoj strani tunela nije bio veći od 60, a vrijeme čekanja na jednoj strani iznosilo je maksimalno devet minuta. Nakon korekcija, na kraju je zaključeno da vrijeme čekanja unutar jednog ciklusa ne bi trebalo biti veće od sedam minuta.

Također, zbog činjenice da bi tijekom vikenda situacija mogla biti složenija, predviđeno je propuštanje vozila uz asistenciju radnika s motoralama, kao i policije. Uz to, sudionici u prometu pravovremeno će biti informirani i o korištenju alternativnih pravaca, javlja Avaz.

Dvije faze

Tunel Crnaja u dužini 550 metara izgrađen je šezdesetih godina 20. stoljeća na terenu s ozbiljnim geološkim i hidrogeološkim problemima zbog postojanja aktivnog klizišta. To su razlozi lošeg stanja kolničke konstrukcije, tunelske obloge, smanjenog gabarita svijetlog profila pa tunel već duže vrijeme predstavlja ozbiljnu prijetnju.

Ukupna vrijednost projekta je 12,8 milijuna maraka, a u prvoj fazi je planirana obnova lijeve strane kolnika u smjeru Konjic - Mostar. Rok za izvođenje je 16 mjeseci, odnosno, u dvije faze po osam, budući da bi tijekom turističke sezone došlo do prekida radova.

Tunel Crnaja cesta promet

Alternativni pravci

U tijeku radova, u vremenu od ponoći do pet sati promet će biti potpuno obustavljen, osim za hitne slučajeve. U tom razdoblju promet iz smjera sjevera, Tuzla, Zenica, Sarajevo prema jugu, odnosno, Jablanici, Mostaru i Neumu bit će preusmjeren na: Sarajevo - Kiseljak - Busovača - Kaonik, Lašva - Kaonik - Vitez - Nević Polje, Nević Polje - Novi Travnik - Bugojno, Bugojno - Prozor - Jablanica, Sarajevo - Foča i Foča - Trebinje.