Cikotić u Bihaću: U narednom razdoblju rješavamo pitanje migranata

Detalj sa sastanka u Bihaću - Cikotić, Fazlić i Ružnić
RTV USK

Na današnjem sastanku u Bihaću ministra sigurnosti u Vijeću ministara Selme Cikotića sa premijerom Unsko-sanske županije (USŽ) Mustafom Ružnićem i gradonačelnikom Bihaća Šuhretom Fazlićem konstatirano je da se u ovoj županiji prelamaju svi negativni aspekti migrantske krize i zaključeno da je potrebno uspostaviti koordinaciju nadležnih institucija u rješavanju ovog problema.

"Ne podnosimo svi jednako teret krize i ne sudjeluju sve institucije u umanjivanju posljedica krize. Unsko-sanska županija prelama sve negativne aspekte te krize i neefikasnog djelovanja nekih drugih institucija", rekao je Cikotić je medijima nakon sastanka.

Cikotić je dodao da će se efekti dogovora sa ovog sastanka moći vidjeti u USŽ u narednim tjednima i mjesecima, da će se na djelu vidjeti kvalitetno rukovođenje migrantskom krizom koje će donijeti veću sigurnost građanima BiH, prenosi Srna. Županijski premijer Ružnić istaknuo je da je potrebno uspostaviti koordinaciju svih sudionika u procesu, od grada do nivoa BiH i međunarodnih faktora u BiH koji se bave problemom migracija.

"To je naš prvi zadatak koji smo dogovorili - jačanje institucija, a zatim poduzimanje mjera kada su u pitanju lokalne zajednice i centri", dodao je Ružnić, izražavajući nadu da će današnji razgovori sa Cikotićem uroditi plodom. On je medijima rekao da je Cikotić izložio širok plan sa sedam-osam mjera i 100 poteza koje treba uraditi.

"Nadam se da ćemo nakon tri godine u USŽ to i osjetiti. Danas smo vidjeli konkretne prijedloge i mjere o kojima smo mi govorili prethodnih godina. Idemo u zajednički rad, idemo na teren, idemo upravljati krizom", poručio je Ružnić.

Gradonačelnik Bihaća Šuhret Fazlić rekao je da mu se čini da Cikotić ima koncept za rješenje migrantske krize i kako se nada da će Bišćani konačno 'prodisati'. On je ocijenio da je Cikotić 'stručnjak iz ove oblasti' i da 'ne treba insistirati da se ovaj problem riješi za kratko vrijeme', ali da može biti riješen do zime.

Fazlić je ocijenio da su problemi sigurnosti u Bihaću najveći i da se nada da će konačno i druge agencije koje su u nadležnosti Ministarstva sigurnosti u prvom redu Granična policija BiH i Služba za poslove sa strancima početi raditi svoj posao.