NA ČEKANJU Tko će biti na čelu OSA-e i Uprave za neizravno oporezivanje

Ćović Dodig Izetbegović
Ilustracija / hercegovina.info

Direktori Uprave za neizravno oporezivanje BiH i Obavještajno-sigurnosne agencije BiH, kojima je istekao mandat, najvjerovatnije ostaju na pozicijama do narednih općih izbora. To je procjena predsjednika SDA, Bakira Izetbegovića, jer dogovora i dalje nema, a kako sada stvari stoje, neće ga ni biti. Provjere diploma njihovog kadra, Osmana Mehmedagića, i dalje su u tijeku. Dok HDZ insistira da zadrži fotelju u Upravi, SNSD računa na poziciju zamjenika direktora Obavještajno-sigurnosne agencije.

Odnosi među predstavnicima vladajuće koalicije na državnoj razini ponovno su uzavreli. Lider SNSD-a Milorad Dodik iznio je niz optužbi na račun ministra vanjskih poslova iz redova SDA, Bisere Turković, tvrdeći da njena stranka teži da na pozicijama zadrži ratne kadrove. Bakir Izetbegović procjenjuje da će, barem što se tiče kadrova u Obavještajno-sigurnosnoj agenciji i Upravi za neizravno oporezivanje, još dugo ostati “status quo”.

Nije tajna da HDZ pod svaku cijenu želi da zadrži direktorsku stolicu u Upravi za neizravno oporezivanje, u kojoj njihov kadar sjedi već osam godina. Miri Džakuli mandat je istekao u lipnju. Upravni odbor pokrenuo je proceduru za novog direktora, ali se sada kao glavni pretendent na tu poziciju pojavila SDA.

Sukob te dvije stranke tinja već dugo, a čini se da je SNSD nedavno stala na stranu stranke koju vodi Bakir Izetbegović, dajući podršku za imenovanje novog ministra sigurnosti. Zauzvrat su dobili svoj kadar na čelu državne Agencije za istrage i zaštitu. SNSD, kako saznaje BHRT, načelno nije protiv Osmana Mehmedagića, direktora Obavještajno-sigurnosne agencije, ali se itekako protivi što je na poziciji njegovog zamjenika i dalje kadar PDP-a, prenosi BHRT.