Krah dubrovačkog turizma na početku sezone

Dubrovnik
Lonely Planet

Posljedice koronavirusa se ponajviše osjete u turizmu. To se najbolje vidi na lošim brojkama turističkih top destinacija u regiji, kao što je Dubrovnik.

Prema podacima Turističke zajednice grada Dubrovnika, 1. lipnja 2020. godine zabilježeno je 86 dolazaka i 316 noćenja na području Grada Dubrovnika. Usporedbe radi, na isti dan lani je ostvareno 6.747 dolazaka te 18.481 noćenje.

Kako prenose lokalni mediji, u gradu u kojem gotovo svaka ulica ima svoj ugostiteljski objekt, trenutno je otvoreno svega njih 50-ak, u što se ubrajaju kafići, restorani kao i objekti koji poslužuju brzu hranu, prenosi Klix.

Trenutno je otvoreno svega sedam dubrovačkih hotela, a to su Dubrovnik Palace, Hilton Imperial, Hotel Lero, Park, Petka, Pucić Palace i Royal Blue što je bitno drugačija slika dubrovačkog turizma nego što je to bilo slučaj u istom razdoblju lani.

"Prema podacima Porezne uprave od 24. veljače do 17. svibnja 2020. godine fiskalizirano je 78 posto manje računa nego u istom razdoblju 2019. godine, a ukupni iznos tih računa manji je za 63 posto u svim djelatnostima Dubrovačko-neretvanske županije. U sektoru turizma, u što spadaju smještaj, ugostiteljstvo te putničke agencije, vrijednost izdanih računa pala je za 92 posto“, izjavila je Trojić.