MOSTARSKI KARNEVAL Ljubo, Lijan i Miro spaljivani bez reakcije, OSCE zabrinut zbog veleposlanice bez diplome

Spaljivanje Bukača
hercegovina.info

U mostarskom naselju Centar 2 na završnoj svečanosti ovogodišnjeg Karnevala spaljena je Bukača Huzurpator koja je optužena za ovogodišnje nedaće.

Ovaj čin izazvao je brojne reakcije u institucijama i političkim strankama koje djeluju u Bosni i Hercegovini.

Spaljivanje lutke Martine Mlinarević je izljev mržnje u režiji HDZ-a BiH, istaknuli su u svom priopćenju iz SDP-a. Oni su organizatore karnevala nazvali stvarnim lutkama na koncu kojim upravlja HDZ BiH i rukovodstvo ove stranke.

''Slike spaljivanja lutaka sa likovima stvarnih ljudi iz Mostara su zabrinjavajuće i neprihvatljive'', poručuju iz Misije OSCE-a u Bosni i Hercegovini, komentirajući spaljivanje lutke u Mostaru u obliku spisateljice i veleposlanice Bosne i Hercegovine u Češkoj Republici Martine Mlinarević.

"To nije poruka koja bi se trebala slati, posebno ne mladima. Njegujte toleranciju i razumijevanje, to su vrijednosti koje bismo trebali prenositi svojoj djeci", naveli su iz OSCE-a BiH.

Na lomači u mostarskom naselju Centar 2 prethodnih godina su stradali: Buljo Šešbešlić, Medi Plišbraun, Bjerko Pilijanović, Vladin Blećo, gospođica Gradska Vijećnica, Eurokrem Obabuš, Ćiro Morić, Marko Franko Švicarac, Uhljeb Budžetić, Lipe Blesić, Akciza Nalitrić i drugi.

OSCE nije reagirao na spaljivanje gradonačelnika Mostara Ljube Bešlića, političara Jerke Ivankovića Lijanovića i Mire Ćorića, ali je smatrao kako se mora oglasiti kada je u pitanju veleposlanica BiH u Češkoj.

Dvostruki kriteriji organizacije koja kako se navodi na njihovoj stranici radi na izgradnji stabilnog, sigurnog i demokratskog društva.

Jedna od misija OSCE-a u BiH je da podržava političku reformu i reformu obrazovanja i radi na unapređenju i zaštiti ljudskih prava svih građana BiH.

OSCE je organizatorima karnevala u Mostaru uskratio pravo na umjetničko izražavanje radi osobe koja je bez fakultetske diplome imenovana za veleposlanicu.

Na mail OSCE-a uputili smo pitanja u kojima tražimo razloge zbog kojih su reagirali na ovogodišnji karneval u Mostar i razloge zašto to nisu uradili u prethodnim slučajevima.