Srpske i hrvatske stranke predložile zakon o odlasku stranih sudaca iz Ustavnog suda

OHR, Ustavni sud BiH, Ustavni sud BiH, Hrvati, Srbi
Facebook

Skupina hrvatskih i srpskih zastupnika u Parlamentu BiH uputila je u proceduru prijedlog zakona o Ustavnome sudu kojim se predviđa odlazak stranih sudaca, nedugo nakon što je taj sud donio presudu kojom je osporeno vlasništvo RS nad javnim zemljištem što je izazvalo novu krizu u zemlji.

Prema medijskim navodima, prijedlogom Zakona o izboru sudaca Ustavnog suda BiH predviđen je prestanak mandata sucima strancima, te je utvrđen način na koji bi se birala trojica domaćih sudaca iz reda sva tri konstitutivna naroda.


Ustavom BiH definirana je uloga Ustavnog suda BiH, te da su, uz po dvoje predstavnika triju naroda u njegovom sastavu, i trojica sudaca stranaca koje bira predsjednik Europskog suda za ljudska prava.
Hrvatska i srpska strana u više navrata u BiH su do sada imali prigovore na rad sudaca stranaca spočitavajući im da su pristrani u interesu bošnjačke strane. Bošnjačke stranke se inače snažno protive odlasku sudaca stranaca.


Prijedlogom 14 zastupnika koje uz HDZ BiH Dragana Čovića i SNSD Milorada Dodika potpisuje i nekoliko manjih stranaka u državnom Parlamentu navodi se da bi se za suce Ustavnog suda BiH birali državljani BiH koji su istaknuti pravnici visokog moralnog ugleda.


Po jednoga Hrvata, Bošnjaka i Srbina bi birali članovi Predsjedništva BiH, a njihovo imenovanje bi potvrđivao gornji, nacionalno koncipirani Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH natpolovičnom većinom u svakom klubu konstitutivnih naroda. Zakonom se ističe i kako trojici stranih sudaca prestaje mandat danom stupanja na snagu ovog zakona.


Status stranih sudaca u Ustavnome sudu BiH, kao i međunarodne uprave nad zemljom problematizirano je u Mišljenju Europske komisije koje je dostavljeno BiH. Najveći dio međunarodne zajednice međutim drži kako je u toj najvišoj sudskoj instituciji potrebno zadržati strane suce.


Šesnaest odluka Ustavnoga suda BiH nije provedeno u toj zemlji, a posljednja o poljoprivrednom zemljištu u Republici Srpskoj rezultirala je srpskom blokadom rada državnih institucija. Među neprovedenim odlukama je Ustavnoga suda BiH je i presuda u predmetu Bože Ljubića kojim se inzistira na legitimnom političkom predstavljanju triju naroda u nacionalno koncipiranim institucijama poput Doma naroda i Predsjedništva BiH.


Predsjednik HDZ-a BiH i čelnik Hrvatskog narodnog sabora BiH izjavio je ranije danas da treba provoditi sve presude Ustavnoga suda BiH te da hrvatska strana zagovara ostvaranje jednakopravnosti bez svrstavanja na srpsku ili bošnjačku stranu u aktualnim krizama.