LETEĆI MOSTARAC Najplaćeniji hrvatski košarkaš upisao Kineziološki fakultet u Zagrebu

Bojan Bogdanović u dresu Utah Jazz
Alex Goodlett/Getty Images

S ugovorom života, kako su ga mnogi nazvali, naš košarkaški reprezentativac Bojan Bogdanović postao je najplaćeniji hrvatski sportaš svih vremena. Pretekao je i Luku Modrića i Marina Čilića, za četiri godine vjernosti Utah Jazzu inkasirat će, navodno, gotovo 80 milijuna USD. S malo (našeg uobičajenog) pretjerivanja moglo bi se reći da je tim ugovorom osigurao i sebe i svoje potomstvo.

No, i tako bogati Babo zaključio je da mu nešto u životu nedostaje. Malo zbog vječitog pitanja “a što poslije”, a malo zbog zezancije okoline. Gotovo svi u Bojanovoj obitelji imaju, naime, sveučilišne diplome (otac Mario poznati je mostarski odvjetnik; uz to što je i bivši košarkaš Lokomotive, i to u vremenu kada, na njegovu žalost, nije bilo trica), pa su sinu i bratu postavili izazov – svaka čast na tricama i bogatim ugovorima, ali pokaži ti nama – diplomu.

I zato je Leteći Mostarac napokon prelomio, odlučio je ove godine upisati Kineziološki fakultet u Zagrebu. I tako na neki način postati dobar primjer sportaša koji se brine o svojoj budućnosti, ili kako se to već uvriježilo u stručnim krugovima – o dualnoj karijeri. Bojanu diploma možda i neće biti potrebna, ali mnogima hoće. Jer se u mnogim sportovima, sve da ste i u samom svjetskom vrhu, ne može osigurati egzistencija.

Znaju to i u Hrvatskom olimpijskom odboru, pa već godinama nastoje pomoći sportašima oko toga. Počelo je s “karijerom nakon karijere”, nastavilo se s “dualnom karijerom”, održavane su radionice i seminari, animirani sportaši i visokoškolske institucije. Nešto se učinilo i sa zapošljavanjem sportaša u vojsci i policiji, ali sve to nije dovoljno: težak je život sportaša, za račun sportskih postignuća često su prisiljeni žrtvovati naobrazbu.

I zato su u HOO-u odlučili učiniti korak više, ovih je dana oživotvorena ideja o utemeljenju HOO-ove Komisije za dual karijeru u sportu. Konstituirajućoj sjednici nazočilo je 13 članova, ljudi iz visokoškolskih ustanova, Ministarstva znanosti i obrazovanja, hrvatskih olimpijaca, ambasadora dualne karijere, novinara... Za predsjednicu je izabrana profesorica Romana Caput Jogunica, koja se već godinama bavi tim problemom. I koja najavljuje osnivanje karijernog centra.