Hrvatica glumila njegovateljicu u Njemačkoj, 'pomagala' teško oboljelim pacijentima

Hrvatica glumila njegovateljicu u Njemačkoj, 'pomagala' teško oboljelim pacijentima
Facebook

Na sudu u Berlinu, u četvrtak počinje suđenje Andrei von R. (63), njegovateljici koja se sumnjiči da je sa svojim pomagačicama 61-godišnjom Hrvaticom, 42-godišnjom Slovakinjom i 44-godišnjom Rumunjkom, zapošljavala nekvalificirane žene koje su teško bolesnim pacijentima pružale pomoć a da za to nisu imali potrebne dozvole ni znanje.

Navodno je među pomagačicama koje su radile kao njegovateljice i jedna čistačica, a među pacijentima je bilo i onih koji imaju probleme s disanjem i koji trebaju posebnu zdravstvenu skrb. Mnoge žene nisu niti govorile njemačkim jezikom. Grupa je djelovala u razdoblju od 2013., do 2019.godine.

Njemački mediji pišu kako visokokvalificirani njegovatelji pružanjem 24 satne zdravstvene njege mjesečno mogu zaraditi i do 22 tisuće eura. Sumnja se kako je tijekom tih godina, grupa oštetila državu za 1,4 milijuna eura. Tužitelj je kazao kao im se sudi samo za “mali dio”, jer je šteta puno veća.

Andrea von R. je u pritvoru od 14. svibnja 2019. godine. Prijeti joj i do deset godina zatvora. Njemački mediji ne pišu detaljnije o njezinim pomagačicama pa tako ni 61-godišnjoj Hrvatici.