SDA: Srbijanski ministar Vulin agresivno nasrće na BiH

SDA: Srbijanski ministar Vulin agresivno nasrće na BiH
Arhiva

Bošnjačka Stranka demokratske akcije (SDA) ocijenila je "agresivnim nasrtajem" na Bosnu i Hercegovinu istup srbijanskog ministra obrane Aleksandra Vulina poručivši mu da će granica zauvijek ostati na Drini nakon što je izjavio da Republika Srpska nema vojsku, ali je ima srpski narod.

"Izjava ministra obrane Republike Srbije Aleksandra Vulina, jednog od megafona Vučićeve politike, kako 'RS nema vojsku, ali je ima srpski narod', novi je agresivni nasrtaj na suverenitet i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine", navodi se u priopćenju SDA.

Vulin je u nedjelju nedaleko Banje Luke izjavio kako Republika Srpska nema svoju vojsku, ali je ima srpski narod, te je usporedio pitanje statusa Kosova s Republikom Srpskom.

"Svatko mora znati da ono što se dopusti Albancima, ne može se zabraniti Srbima. Ne možete rješavati nacionalno pitanje Albanaca, a da ne rješavate nacionalno pitanje Srba", istaknuo je Vulin.

Iz SDA su odgovorili kako Vojska Republike Srbije nije i vojska srpskog naroda u BiH.

"Vojska svih građana BiH, pa tako i srpskog naroda, jesu Oružane snage BiH, što ministar obrane Srbije na ovakav način negira", naveli su iz SDA.

Vulinovu poruku su ocijenili izravnim kršenjem Daytonskog mirovnog sporazuma na što se obvezala Srbija potpisujući ovaj dokument.

"Ukoliko ministar obrane države koja je potpisala mirovni sporazum upućuje ovakve prijetnje, onda to predstavlja njegovo grubo kršenje i može dovesti do ugrožavanja stabilnosti u cijelog regiji", upozorili su iz vodeće bošnjačke stranke u BiH.

Vulinu su poručili da bi umjesto što prijeti novim otvaranjem balkanske Pandorine kutije, bilo puno pametnije da se "pomiri s time da će za Srbiju i njezinu vojsku granica uvijek biti na Drini, bez obzira na to tko živi u BiH".