Uprava Aluminija: Otpremnine u Aluminiju su neupitne i više nego zaslužene!

Uprava Aluminija: Otpremnine u Aluminiju su neupitne i više nego zaslužene!

Uprava Aluminija ovim putem želi informirati javnost kako je osiguran dio sredstava potrebnih za isplatu otpremnina radnicima Aluminija, te da se poduzimaju svi napori kako bi tijekom današnjeg dana i idućega tjedna osigurali cjelokupna sredstva za ovu namjenu. Želimo istaknuti kako je stav Uprave Društva jasan i nedvosmislen po pitanju isplate otpremnina, kao minimuma koji se može i mora ispuniti prema ljudima koji su godinama ugrađivali dio sebe u ovu tvrtku.

Ničije zasluge ne mogu i ne smiju biti zaboravljene niti zanemarene, jer je Aluminij godinama bio uspješna tvrtka zahvaljujući upravo nesebičnom angažmanu svojih djelatnika.

Ističemo kako trenutno jedini izvor sredstava nužnih za pokretanje proizvodnje može doći od strane investitora s kojim se pregovara, tako da najnovije reakcije i izjave u javnosti otežavaju cijeli proces pregovora i smanjuju izglede za pokretanje proizvodnje. Stoga još jednom pozivamo sve zainteresirane na dodatno strpljenje kako bi započete procese mogli okončat bez dodatnih komplikacija.

Kako bi Aluminij zadržao bilo kakvu šansu za nastavak proizvodnje, odnosno izbjegavanje stečaja, potrebno je da s dijelom djelatnika koji će biti proglašeni tehnološkim viškom bude raskinut radni odnos, uz isplatu otpremnina. Alternativa tomu je ostanak svih djelatnika u radnom odnosu, ali u tome slučaju tvrtka ne bi imala mogućnost isplate plaće za rujan i stečaj bi bio neizbježan.

Odmah nakon raskida dosadašnjih ugovora, nove ugovore će dobiti određen broj radnika, odnosno, oni koji su potrebni za nastavak proizvodnje u prvoj fazi. Oni će dobivati plaće po ranije prezentiranim uvjetima. Naglašavamo, Uprava Društva poduzima sve da, sukladno Pravilniku o radu, niti jedan djelatnik ne ostane bez posla bez isplate otpremnine, što bez ikakvih dvojbi svima zasluženo pripada. Sve gore navedeno jasno govori o tome kako plan pokretanja proizvodnje nije propao nego se i dalje aktivno radi na njemu.

Razumijemo zbog ove neizvjesnosti i frustraciju svih onih kojima je stalo do Aluminija i koji su ga svojim radom stvarali i gradili, ali ponavljamo kako samo zajedničkim naporima možemo osigurati novo pokretanje proizvodnje i pokušati tvornicu vratiti u poziciju u kojoj je nekada  bila i gdje treba ponovo biti u budućnosti, stoji u prioćenju.