Komšić: Od političke krize gora je praksa nepoštivanja zakona

Komšić: Od političke krize gora je praksa nepoštivanja zakona

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić ocijenio je kako političku krizu u zemlji produciraju oni koji nepoštivanjem zakona i odluka institucija Bosne i Hercegovine žele voditi političke procese u državi.

"To nije moguće nigdje, pa nije ni u Bosni i Hercegovini. Ako bi se ovo što se sada događa moglo nazvati najvećom krizom, postavlja se pitanje kako bi sutra mogli nazvati stanje u kojemu se politički procesi vode izvan poštivanja zakona i odluka institucija države Bosne i Hercegovine. To je gore od „najveće krize“ - poručio je Komšić u intervjuu za Glas Srpske.

Naglašava da neće dopustiti to da je jedini način da se izađe iz „najveće krize“ mirenje s tim da se ne poštuju zakoni i odluke institucija države Bosne i Hercegovine.

"Politike koje ispoljavaju takvu aroganciju moraju znati da je prošlo vrijeme kada se zbog mira u kući, odavde iz Sarajeva, bilo spremno zanemariti zakone i interese države" - rekao je Komšić.

Član Predsjedništva BiH iz RS Milorad Dodik najavio je kako neće glasovati za Godišnji nacionalni plan (ANP). Upitan znači li to da će BiH do narednih izbora izvršna i zakonodavna vlast ostati „zakovane“, te da cijela BiH bude „slučaj“ poput Mostara, predsjedavajući je rekao da se nada da "gospodin Dodik neće i dalje žrtvovati svog kandidata za mandatara, samo zato kako bi i dalje bio u prilici da nepoštivanjem zakona i odluka institucija države Bosne i Hercegovine i nepoštivanjem međunarodno preuzetih obaveza, blokira formiranje vlasti".

"Dodik sada nosi taj teret. Do kada će ga nositi to ćemo vidjeti. Sumnjam da on želi da ga se, posebno u Europskoj uniji, shvati kao glavnog kočničara. Za sada to, na njegovu, pa čak i na moju žalost, jer smo kolege u Predsjedništvu, on jeste" - rekao je, između ostalog, Komšić za Glas Srpske.

(fena)