Nova tragedija na Triglavu, planinar iz Zagreba doživio infarkt i umro

Triglav, nesreća, planinarenje

Ovog ponedjeljka prilikom planinarskog izleta na Triglavska jezera u Sloveniji iznenada je preminuo Nikola Kezele, 42-godišnji planinarski vodič iz Zagreba i član HPD Runolist.

S obzirom na to da se radi o drugoj smrti hrvatskih planinara koja se dogodila na Triglavu ovog mjeseca, porazgovarali smo s predsjednikom Hrvatskog planinarskog društva Runolist, Antom Tončijem Buličićem, i upitali ga zbog kojih je razloga preminuo planinar Kezele i radi li se kojim slučajem o tome da Triglav ima posebice težak teren za planinarenje.

Doživio je srčani udar

“Koliko sam upoznat, išao je na Triglavska jezera sa svojom obitelji. Doživio je srčani udar iznenada i na mjestu je ostao mrtav. Još uvijek sam u šoku, a mogu zamisliti kako je teško bilo njegovoj obitelji koja se tada nalazila s njim“, ispričao je Ante Tonči Buličić za Index.

“Bio je jako dobrog zdravstvenog stanja, veseo, društven i nasmijan. Nije mi jasno kako se to dogodilo. Također, bio je iskusan planinar i vodič-pripravnik, trebao je uskoro polagati ispit za titulu vodiča A kategorije, a u rujnu je trebao početi raditi i s polaznicima jesenske škole planinarenja“, dodao je.

Triglav i smrti planinara

“Ne bih rekao da se radi o teškom terenu, pogotovo ne na Triglavskim jezerima. Ove smrti nisu povezane. Kolega iz Kaštela je poginuo zbog nesreće, a ovdje se radilo o srčanom udaru“, kazao je Tonči Buličić.

“Naravno, ne znamo sa sigurnošću što se dogodilo, treba se obaviti obdukcija, ali pretpostavlja se da se radilo o srčanom udaru. Ne bih znao reći da li se to dogodilo zbog vremena, napora. Ne mogu ništa tvrditi dok se ne čujem s njegovom suprugom i dok se sa sigurnošću ne utvrdi što se točno dogodilo“, rekao je predsjednik HPD Runolist te dodao kako je Nikola Kezele bio zaposlenik Hrvatskih cesta.

Poginuo tijekom silaska s Triglava

Ovo je druga smrt hrvatskih planinara na Triglavu ovog mjeseca. Podsjetimo se, u subotu 3. kolovoza, tijekom silaska s Triglava prema Planiki, poginuo je 49-godišnji Slaven Sučević.

“Dana 3. kolovoza 2019. godine, u ranim popodnevnim satima, tijekom uspona na Triglav tragično je preminuo naš član, Slaven Sučević, sin, otac, brat, suprug, kapetan fregate HRM, profesor i nadasve divan čovjek i prijatelj.

Tuga i bol su preveliki, jednostavno nestvarni”, napisali su na Facebook stranici HPD Malačka iz Kaštel Starog.

Kaštelanski planinari boravili su u Sloveniji na trodnevnoj turi. Dio njih sudjelovao je na lakšoj planinarskoj turi, a dio se odlučio odraditi feratu i uspon na Triglav, a među njima bio je i Sučević, piše Slobodna Dalmacija. Sučević je pao u 100 metara duboku provaliju.