Novi detalji o Smiljani Srnec koja je ubila svoju sestru

kuca ubijene
Novinari internet- portala Index otišli su u na mjesto događaja i pokušali od mještana saznati više detalja i koji su motivi ovog zločina.

Smiljana i njena starija sestra, pokojna Jasmina, nikada nisu bile bliske, tvrde mještani. Razlikovale su se po svemu. Jasmina je bila izvrsna učenica, zgodna, omiljena. Smiljana nije bila ništa od toga. Nisu imale zajedničke prijatelje, rijetko su ih viđali zajedno.

- Bile su različite. Jasmina je studirala, a Smiljana se jedva provlačila u školi - kaže Stjepan, mještanin Palovca.

Dok je Jasmina studirala, Smiljana je zarađivala u lokalnom kafiću Škorpion. Danas više ne postoji, kuća u kojoj se nalazio je srušena. Konobarski posao, ipak, nije bio stalan. Smiljana je konobarila povremeno. Više je bila nezaposlena nego što je radila.

- Ona je uvijek bila, onako, slobodnija. Znate kakve su konobarice u malim mjestima - rekao je Stjepan za Index. Dodao je i da je Smiljana imala dijete izvan braka i još dvoje djece kada se udala.

Palovec je zatvoreno mjesto. U njemu ne vole došljake koji njuškaju oko susjeda ili se raspituju o mjestu. Radije bi da novinara i policije nema. Leš u zamrzivaču obiteljske kuće samo ih uznemiruje.

Index: Što je motiv ubojstva?

- Nemojte me ništa pitati ni snimati - rekla je jedna od susjeda obitelji Dominić i Srnec. U šoku je, ne zna ništa, i začuđena je da je godinama stanovala pokraj kuće u kojoj je zamrznut ležao leš žene.

No kada se odmakne od kuće koja je poprište zločina, mještani su nešto voljniji razgovarati, ali ne bi se željeli snimati, da susjedi ne znaju da su baš oni to rekli. U razgovoru s nekoliko njih Index je uspio rekonstruirati obiteljske prilike Srneca i Dominića, a možda i detektirati motive ubojstva.

- Otac im je puno pio. Bio je izvrstan nogometaš, ali je često bio pijan - kaže jedan od mještana. Fredi, otac Jasmine i Smiljane, igrao je za lokalni Dinamo. Bio je, kažu, jako dobar na terenu.

Nakon što je Jasmina nestala, Fredi je često znao u pijanstvu tražiti kćer.

- Gdje je moja Jasmina? - znao je zavapiti po lokalnim birtijama. A Jasmina je za to vrijeme bila u zamrzivaču kuće u kojoj je i sam živio.

Ljubomora ili imanje ?

Mještani su se podijelili oko motiva ubojstva. Jedni vjeruju da je motiv ljubomora, drugi da je Jasmina ubijena radi imanja.

- Jasmina je bila zgodna. Sitna, ali zgodna. Smiljana nije. Ona je više onako krupni tip. Možda su bacile oko na istog čovjeka pa se posvađale - kažu mještani. Nekako u vrijeme Jasminine smrti Smiljana je rodila prvo dijete.

- Niko ne zna tko je otac - kažu mještani. Zapravo, žele reći da oni ne znaju, a rado bi znali. Godinama kasnije Smiljana se udala za lokalnog keramičara. On je sitan, a ona krupna. Znalo se tko je gazda u toj kući - kažu.

Zbog Smiljaninog gazdovanja, vjeruju, suprug nikada nije ni pomislio pogledati u zamrzivač u kojem je ležalo Jasminino tijelo. Dok se zamrzivač prošlog vikenda nije pokvario.

Stalno je bila u kladionici

- Ne znam kako je mogla tolike godine hodati pokraj zamrzivača u kojoj joj je bila sestra. Svakoga dana je odlazila u kladionicu, češće nego muški - kaže Stjepan. Jedini je od mještana koji se htio predstaviti. Misli da Smiljana ima teških psihičkih problema, drugačije ne može objasniti život pokraj leša u zamrzivaču.

Sve teorije mještana Index je pokušao provjeriti i na kraju Nove ulice, u kojoj je obitelj živjela.

- Sve su laži. Vi očito znate bolje od nas. Pitajte policiju i tužiteljstvo - rekao je mladić koji je parkirao auto u dvorištu kuće. Zalupio je vratima kapije. I ušao u kuću u kojoj je leš bio u zamrzivaču gotovo 20 godina, prenosi Index.