Tri su policajca ubijena u posljednja tri i po mjeseca

stop policija

U listopadu prošle godine stradala su dvojica sarajevskih policajaca - Adis Šehović i Davor Vujinović. Iako se ne radi o povezanim slučajevima, niti istim motivima, novo ubojstvo policajca otvorilo je staro pitanje - koliko su čuvari zakona uopće zaštićeni?

Gotovo tjedan dana prošla je od ubojstva u Konjicu, od kada se za nadležne sigurnosne agencije gubi svaki trag Edinu Gačiću. Dok su oni bezuspješno tragali, stradao je policajac na službenoj dužnosti.

Treći u posljednjih nekoliko mjeseci. Stoga ponovo pitanje - je li poljuljana sigurnosna situacija u BiH, ali i mogu li se ovakvi slučajevi spriječiti?

"Vidimo da je ovdje bilo malo propusta, između socijalnih službi i nadležnih institucija, treba malo restartati sistem kako se ovakve stvari ne bi događale u budućnosti", kaže Denis Hadžović, direktor Centra za sigurnosne studije.

Oblačenjem uniforme, svjesni su policajci, ulaze u zonu rizika. Ali broj napada na ova lica u stalnom je porastu. Sarajevski policajci Adis Šehović i Davor Vujinović ubijeni su kada su na njih pucali pripadnici automafije.

Više detalja, usprkos uhićenju nekoliko desetina osoba i stalnim pretresima, do danas nije poznato. Tek jedna osoba zadržana je u pritvoru, no bez sudskog epiloga. A nadležni su i tada najavljivali opsežnu istragu i rješavanje slučaja.

"Mogu da poručim da ćemo zajedničkim snagama, ako treba - prevrnuti sve u okolini Sarajeva i na bilo kojem drugom mjestu, da dođemo do počinitelja ovog kaznenog djela", govorio je Mevludin Halilović, policijski komesar Sarajevske županije.

Kako vrijeme odmiče, znatno je teže doći do pouzdanih informacija, poručuju sigurnosni stručnjaci. Razlog je to što ovakva obećanja često ostaju neispunjena, a počinitelji na slobodi.

"Naravno da je najuspješnije kada se to riješi neposredno nakon izvršenja kaznenog djela i da protok vremena čini svoje, negativno, u smislu dokazivanja tog krivičnog djela. Ne smijemo odustajati od toga - ponavljam, to se ne događa samo kod nas, to se događa svugdje", objašnjava za FTV Nedžad Korajlić, dekan Fakulteta za kriminalistiku.

O motivima posljednjeg ubojstva policijskog službenika još se nagađa. Nitko u ovom trenutku ne može reći da li je Mahir Begić ubijen zato što je policajac ili je pozadina sasvim druga.

Ali treće ubojstvo službene osobe bez počinitelja iza rešetaka otvara pitanje da li su i policajci postali laka meta. Zbog toga i građani strahuju za svoju sigurnost, jer je jasno da ni čuvari zakona, iako naoružani, nisu zaštićeni.