Traktori na cesti, vozači, oprezno vozite

Traktori na cesti, vozači, oprezno vozite

No, isto tako, na magistralnim cestama česte su prometne nesreće zbog prometovanja radnih strojeva, primjerice traktora, freza ili pak zaprežnih kola, koji, osim što u velikoj mjeri usporavaju promet i stvaraju gužve na prometnicama, često nisu obilježeni propisnom signalizacijom te tako predstavljaju dodatnu opasnost jer su, pogotovo u noćnim satima ili pri smanjenoj vidljivosti uslijed vremena, teže uočljivi na cesti. S obzirom na to da se magistralnim cestama vožnja odvija većom brzinom, vozači imaju manje vremena za usporiti ili zaobići takvo prometalo. Traktor na cesti potencijalna je opasnost za sve sudionike u prometu. Mnogo je sporiji od automobila te prilikom mimoilaženja i pretjecanja događaju se mnoge nesreće. One su česte prilikom izlaska i uključivanja traktora na magistralne ceste, potom u sezoni jesenskih i proljetnih radova, kada nesavjesni traktoristi na magistralne ceste iznesu ogromne količine blata, što je velika opasnost za ostale sudionike u prometu. Ovakve prometne nesreće nerijetko za posljedicu imaju smrtni ishod. Traktor je nesigurno i nestabilno prijevozno sredstvo te su vozači istih najviše ugroženi, no isto tako, i svi ostali sudionici u prometu.

Iz statističkih podataka nedvojbeno je vidljivo da je upravljanje traktorima i radnim strojevima izuzetno odgovoran zadatak vezano uz sigurnost vozača, suputnika i svih ostalih sudionika u prometu. Pogreške se, nažalost, skupo plaćaju. Potrebno je napomenuti da je zakonska obveza svih vlasnika da su ta vozila registrirana, odnosno osigurana.

Osobito je važno obavljanje tehničkog pregleda vozila i to ne samo da bi se ispunila zakonska obveza, već da bi vozilom upravljali sigurni u njegovu tehničku ispravnost.Prije svakog uključivanja u promet potrebno je provjeriti stanje onih sustava, uređaja i opreme koji su bitni za sigurnost: stanje i funkcioniranje kočnoga sustava, jesu li u funkciji sva svjetla i uređaji za davanje svjetlosnih signala, tlak u gumama (neispravan tlak može uzrokovati nestabilnost vozila), omogućava li vjetrobransko staklo (ako postoji) optimalnu vidljivost, jesu li vozačka zrcala ispravna i čista i omogućavaju li optimalnu vidljivost iza i sa strane vozila, je li prikolica (ako je priključena) u ispravnom stanju, jesu li svi priključci u redu. Ako je vozilo ispravno, ne treba posebno napominjati da je i sigurnost svih sudionika u prometu veća.