Državljani BiH ukrali 160 bicikala u Austriji

biciklist, vlak, smrt, bicikli krađa, austrija
Provalnici iz BiH - mladići starosti 19, odnosno 24 godine - "operirali" su na području Gornje Austrije, piše Kronen Zeitung.

Od ljeta 2017. godine izveli su najmanje 64 provale u Linzu i okolici te ukrali 160 bicikala i e-bicikala ukupne vrijednosti 162.000 eura.

Ukradeni bicikli završili su u "regularnoj" trgovini u Banjoj Luci koju je vodio njihov 33-godišnji poznanik.

Kada je bh. policija, zajedno s kriminalističkim inspektorima iz Gornje Austrije, krajem siječnja u Banjoj Luci izvršila pretres trgovine, pronađena su tri bicikla ukradena u Linzu.

"Problem je u tome što počinitelji obnavljaju ukradene bicikle kako bi se uklonili brojevi okvira", rekao je Rudi Frühwirth iz Državne kriminalističke policije Gornje Austrije.

U takvim slučajevima policija obično više ne može vratiti ukradene bicikle zakonitim vlasnicima. Vlasnici bi stoga trebali uzeti broj okvira bicikla ili e-bicikla, kako bi ga mogli dokumentirati u slučaju krađe, preporučuje istražitelj.

Banjolučki provalnici otkriveni su u rujnu 2018. godine kada je žitelj Schlüßlberga zabilježio registarske tablice vozila u koji su dvojica muškaraca stavljala bicikle. Nekoliko dana kasnije, policajci su ih uhitili nakon što su u njihovom vozilu otkrili šest ukradenih bicikala, prenosi Radiosarajevo.ba.