Petar Rajič zaređen za biskupa

biskup

Novozaređeni biskup obnaša dužnost apostolskog nuncija u Kataru, Kuvajtu i Bahreinu, odnosno apostolskog predstavnika na Arapskom poluotoku.

Suzaredatelj biskupa Rajića bili su vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić i mostarsko-duvanjski biskup Ratko Perić.

Obred biskupskog rođenja započeo je čitanjem apostolskog naloga Pape Benedikt XVI., završilo polaganjem ruku na biskupa Rajića te mazanjem glave.

Kardinal Bertone uručio je biskupu Rajiću biskupski prsten i mitru te biskupski ili pastirski štap.

Današnjem biskupskom rođenju biskupa Rajića nazočilo je oko 200 svećenika iz BiH i cijeloga svijeta, preko 140 časnih sestara, pet veleposlanika pri Svetoj Stolici, brojni biskupi i nabiskupi iz BiH i svijeta, predstavnici pravoslavne crkve i islamske zajednice iz Mostara te broji uglednici iz političkog i društvenog života.

Također, uz ostale, na današnjoj svečanosti bila je predsjednica FBiH Borjana Krišto, zamjenik predsjedatelja Vijeća ministara BiH Dragan Vrankić, savjetnik člana Predsjedništva BiH Željka Komšića Nerkez Arifhodžić, gradonačelnik Mostara Ljubo Bešlić i premijer Hercegovačko-neretvanske županije Srećko Boras.

Rajić je rođen u Torontu 1959. godine. Za svećenika je zaređen 1987. i inkardiniran je u Trebinjsko-mrkansku biskupiju. Završio je studij kanonskog prava.

U diplomatsku službu Svete Stolice mons. Rajič stupio je 1993. godine, a Papa Benedikt XVI. imenovao ga je u prosincu prošle godine apostolskim nuncijem na Arapskom poluotoku.

  Fena