Imoćani prijete zatvaranjem granice

poplava, Imotski

Poplave u Imotsko-bekijskom polju u posljednjih su dvadeset dana nanijele golemu štetu Imoćanima, ali i susjedima u zapadnoj Hercegovini.

Zajedničko polje koje presijeca državna granica, zajedničke poplave i zajedničke brige - no jednostran interes za njihovo rješavanje. Dok bosanskohercegovačka strana pokazuje kakvo-takvo zanimanje, hrvatska dosad šuti. Potopljeno je stotine hektara obradivih površina, mnoge kuće i okućnice, poljoprivredni strojevi, prometnice, javlja HTV .

A sve zbog toga što bosanskohercegovačka vodoprivreda zatvara prirodne i umjetne propuste koji odvode višak vode iz polja, kako bi osigurali dovoljne količine vode za rad hidroelektrane u Peć Mlinima.

Iako se stvarna šteta zasad ne može procijeniti, najgore su prošli mještani sela Majići, Čuline, Marinovići. Stoga su organizirali prosvjed pred zgradom općine Grude.

I dok Hercegovci prosvjeduju i za sebe i za susjede, hrvatske vlasti, žale se Hrvati, ni prstom da maknu na samovolju Bosanskohercegovačke vodoprivrede. Stoga poručuju, ne ispusti li se uskoro voda u prirodne odvode, bojkotirat će granični prijelaz u Vinjanima Donjim.