Što izlazi iz vas kada vas život 'stisne'?

život
... rekvizit za predavanje. Tijekom predavanja započeo je razgovor sa jednim mladićem koji je bio u prednjim redovima, konverzaciju je zabilježio ovako:

- Ako ja stisnem ovu narandžu najjače što mogu, što će izaći? -upitao sam ga.

Gledao me je kao da sam malo poludio i rekao "Sok, naravno".

- Misliš li da će sok od jabuke izaći iz nje?"

- Ne - nasmijao se on.

- Možda sok od grejpfruta?"

- Ne!

- Što će onda izaći iz nje?

- Sok od narandže, naravno.

- Zašto? Zašto kada stisneš narandžu izađe sok od narandže?

Vjerojatno je bio malo iznerviran u tom trenutku s mojim pitanjima.

- Pa, to je narandža i to je ono što je unutra!

Klimnuo sam glavom.

- Hajde da pretpostavimo da ova narandža nije narandža, već da si to ti. I neko te stiska, vrši pritisak na tebe, kaže nešto što ne voliš, vrijeđa te. I iz tebe izlaze bijes, mržnja, gorčina i strah. Zašto? Odgovor je, kao što nam je naš mladi prijatelj rekao, zato što se to nalazi u nama.

To je jedna od najvećih lekcija života. Što izlazi iz vas kada vas život stisne? Kada vas neko povrijedi ili vas vrijeđa? Ako bijes, bol i strah izlaze iz vas, to je zato što se to nalazi u vama. Nije važno tko vas stiska - vaša majka, brat, djeca, šef ili država.

Ako neko kaže nešto o vama što vam se ne sviđa, ono što izađe iz vas je ono što se nalazi u vama. A ono što se nalazi u vama zavisi od vas, to je vaš izbor.

Kada vas neko gnjavi i iz vas izađe bilo šta drugo osim ljubavi, to je zato što ste dopustili da to bude u vama. Jednom kada odbacite sve te negativne stvari koje ne želite u vašem životu i zamijenite ih s ljubavlju, vodit ćete izuzetno funkcionalan život.