Metković: Zbog nove granice, građanima Hrvatske kuće prešle u BiH

granična

Znamo da smo u Hrvatskoj zbog računa za struju, zbog računa od vode, slivnih voda, telefona. Tad smo u Hrvatskoj, a za sve drugo nismo", rekao je za Dnevnik.hr Ivo Ćotić iz Metkovića. U sličnoj situaciji je i Srećko Jeramaz, koji ulaskom u kuću ulazi u drugu državu.

Za svaki odlazak u centar Metkovića moraju prijeći granicu. Svaki put kad djeca idu u školu i vrtić, moraju biti spremna za čekanje od pola sata do 45 minuta.


Nudili su kuće državi na otkup, ali - kažu - interesa nije bilo. I ovi koji su ostali u Hrvatskoj negoduju. Kako je prijelaz udaljen tek 900 metara od centra grada, strahuju da će tijekom ljeta nastati kaos.

Prijelaz mjesecima nije mogao dobiti uporabnu dozvolu. Onda je otvorenje iznenadilo građane. Kako je ipak ishođena uporabna dozvola, novinari Nove TV upitali su nadležno ministarstvo.

"Uporabna dozvola dobivena je nakon otklanjanja primjedbi Ministarstva prometa postavljanjem dodatnih prometnih znakova. Temeljem toga granični prijelaz je otvoren", stoji u odgovoru Ministarstva financija.

Građani bi mogli biti suočeni s novim opterećenjima

Građani žele rješenje, a MOST-ovac Nikola Grmoja smatra da ga on ima. "Problem bi na tom mjestu bio riješen otkupom tih 15 do 20 kuća. Ti ljudi su spremni otići s te lokacije jer im je život neizdrživ", rekao je.

Grad traži rješenja. Gradonačelniku je, poručuje, dosta naknadne pameti MOST-ovaca jer, kaže, znali su gdje će biti prijelaz.

"Grad Metković prenio je vlasništvo vlastite nekretnine za potrebe izgradnje samoga prijelaza, a i u samom ugovoru vidljivo je da se navodi pravomoćna lokacijska dozvola. Dakle, Grad Metković bio je upoznat sa samom lokacijom izgradnje prijelaza", rekao je gradonačelnik Metkovića, Dalibor Milan.

Problem je i što će se uskoro prekategorizirati prijelaz Gabela Polje koji je značio rasterećenje prijelaza u Metkoviću. Više neće biti prostora za međunarodni promet. Međutim, kako se neslužbeno doznaje, ta prekategorizacija je privremena.