‘Pitanje svih pitanja’ koje zahtjeva poduzimanje izvanrednih mjera

Kolinda Grabar Kitarović, Vlada RH, Kolinda Grabar Kitarović, Kolinda Grabar Kitarović, Hrvatska zemlja, Hrvatska dijaspora, dijaspora, Kolinda Grabar Kitarović, Međunarodni dan žena, čestitka, Kolinda Grabar Kitarović, Predsjednica RH, politikantstvo, Kolinda Grabar Kitarović, SOA, Dragan Lozančić, Grabar-Kitarović, Hrvatska, predsjednica, predsjednica, Predsjednica RH, Kolinda Grabar Kitarović, Božo Ljubić, ivan vukoja, Kolinda Grabar Kitarović, Kolinda Grabar Kitarović, čestitke, dan državnosti, Kolinda Grabar Kitarović, Hrvatska, izbori, izvanredni izbori, izbori u RH, Kolinda Grabar Kitarović, Kolinda Grabar Kitarović, izvanredni izbori, prijevremeni parlamentarni izbori, Grabar-Kitarović, Grabar-Kitarović, Porezna reforma, Kolinda Grabar Kitarović, Orašje, Kolinda Grabar Kitarović, Kanada, Kolinda Grabar Kitarović, Hrvatska-Švedska, predsjednica, Kolinda Grabar Kitarović, predsjednica, Kolinda Grabar Kitarović, Dan državnosti Hrvatske, Kolinda Grabar Kitarović,  Dan pobj
Predsjednica Republike Kolinda Grabar Kitarović poručila je u petak, u govoru na svečanoj sjednici u povodu Dana Vukovarsko-srijemske županije i blagdana njezina zaštitinika sv. Martina, da je demografsko pitanje u Hrvatskoj i Slavoniji ‘pitanje svih pitanja' koje zahtjeva poduzimanje izvanrednih mjera.

Pozivajući se na podatke Državnog zavoda za statistiku, navela je kako su prošle godine najveći negativan saldo emigracije u inozemstvo imale Vukovarsko-srijemska (-2369 osoba) i Osječko-baranjska županija (-3122 osobe), koje imaju i negativan saldo unutarnje migracije, a najveći je upravo u Vukovarsko-srijemskoj županiji (1257 osoba).

‘Stoga još jednom naglašavam: demografsko pitanje je pitanje svih pitanja. Mi smo u izvanrednom stanju i traže se izvanredne mjere. Treba još jednom dobro razmisliti o prijedlogu proračuna za sljedeću godinu i sigurno će se naći dodatna sredstva za provedbu mjera demografske revitalizacije koje već godinama predlažu naši ugledni demografi. Parcijalne mjere nisu dovoljne', poručila je Grabar Kitarović.

Projekt Slavonija, Baranja i zapadni Srijem, kojim Vlada želi povećati ulaganja u te dijelove Hrvatske, pruža dobru platformu za demografski oporavak, ali ga treba što prije operacionalizirati konkretnim projektima, dodala je.

Hrvatski građani žele zapošljavanje i veće plaće, ‘žele život, a ne životarenje', rekla je predsjednica upozorivši kako se u ime štednje godinama guše male sredine, a pri tom se gube iz vida velike dugoročne štete koje se na taj način čine.

Vukovarsko-srijemska županija među pet posto najnerazvijenijih područja EU-a

Čestitajući Dan Vukovarsko-srijemske županije u ime premijera Andreja Plenkovića i Vlade, ministrica regionalnog razvoja i fondova EU Gabrijela Žalac ustvrdila je kako je sadašnja Vlada u proteklih deset mjeseci uložila u Vukovarsko-srijemsku županiju više sredstava nego protekla Vlada u četiri godine. Po njezinim riječima, u proteklih godinu dana u tu je županiju uloženo više od milijardu kuna.

Istaknula je podatak da se Vukovarsko-srijemska županija nalazi među pet posto najnerazvijenijih područja EU-a, tako da zaslužuje iznimnu pozornost zbog koje se nitko ne bi trebao ljutiti.

‘Želim naglasiti odlučnu i nedvojbenu opredjeljenost Vade da svim građanima ove zemlje osigura socijalnu sigurnost, ravnopravni pristup obrazovanju i europski životni standard', kazala je Žalac.

Vukovarsko-srijemski župan Božo Galić pozvao je na poduzimanje konkretnih mjera kako bi se zaustavila propast slavonskog sela rekavši kako s ljudima koji odlaze nestaju i sela, a s njima se gasi i cijeli život.

Svečanoj sjednici Županijske skupštine, tijekom koje su dodjeljene županijske nagrade i priznanja, nazočni su bili brojni gosti, među kojima i potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević, te nadbiskup i metropolit đakovački i osječki Đuro Hranić, koji je u županjskoj Župnoj crkvi Mučeništva sv. Ivana Krstitelja predvodio svetu misu.

 

Hina