FOTO  Donald Trump smijenio državnu tužiteljicu SAD

Donald Trump
U obrazloženju odluke, Trump je naveo da je Zates politički pristrasna, da zastupa stavove Demokratske stranke i da je "izdala administraciju", Za vršitelja dužnosti državne tužiteljice imenovao je Danu J. Boente, na period dok se senator Jeff Sessions ne potvrdi za glavnog tužioca.

Smjena Yates uslijedila je nakon njenog pisma Ministarstvu pravde u kojem je navela da, između ostalog, ne smatra da je odluka predsjednika Trumpa o zabrani prijema imigranata "u skladu s zakonom". Ona je dodala i da ne smatra da državni službenici uopće trebaju braniti (pa ni provoditi) takvu odluku.

Kako navodi The New York Times, pismo koje je uputila samo je dodatno pojačalo sukob koji postoji na relaciji džavna služba - administracija predsjednika Trumpa.

Prethodno je isti list objavio da u State departmentu veliki broj diplomata i službenika, kroz posebni kanal komunikacije koji im garantira da neće odgovarati za iznesene stavove, istaknuo da je "MuslimBan" neprihvatljiv i nezakonit.

Glasnogovornik Bijele kuće Sean Spicer na to je odgovorio da oni koji se ne slažu s predsjednikovom politikom "mogu ići". No, kako navodi The New York Times, "MuslimBan" doveo je do neočekivano velikog nezadovoljstva u administraciji. Na čelu nezadovoljnika je preko stotinu američkih diplomata, ali i službenici ostalih ministarstava.

Pentagon je objavio da ministar obrane James Mattis nije bio konsultiran o ovoj odluci, te da sprema pismo koje će uputiti Bijeloj kući. U njemu će navesti i imena američkih državljana porijeklom iz sedam država čiji stanovnici ne mogu ući u SAD, a koji su se borili u ratovima koje je su SAD vodile s zahtjevom da se oni izuzmu iz sporne odluke.

U Ministarstvu sigurnosti nezadovoljni su jer nemaju instrukcije što da rade, nakon što su najmanje četiri suda donijela odluku o djelimičnoj zabrani provođenja "MuslimBan"-a, a u Ministarstvu pravde raste nervoza kako se gomilaju odluke i tužbe koje dovode u pitanje zakonitost Trumpove odluke.

Trump je na sve odgovorio postom na Twitteru u kome je optužio Demokratsku stranku da namjerno odugovlači s potvrđivanjem njegovih kandidata, kako bi što duže zadržali kontrolu nad aparatom vlasti.

New York Times navodi da smjena tužiteljice Yates podsjeća na sličnu situaciju iz 1973. godine kada je tadašnji predsjednik Richard Nixon smijenio državnog tužioca i njegovog zamjenika zbog afere Watergate i time doveo SAD u ustavnu krizu.

List dodaje da je slučaj Yates donekle drugačiji i ističe da je ona ostala na čelu državnog tužiteljstva SAD nakon što ju je Trump to zamolio uz naznaku da će tu biti dok se u Senatu ne potvrdi njen nasljednik.