Davis Cup: Čilić vjeruje u pobjedu nad Amerikancima

Marin Čilić, Marin Draganja, Marin Čilić, Pariz, ATP Pariz, ozljeda, Marin Čilić, Davis cup, Marin Čilić, tenisač, tenis, Marin Čilić, tenis, Davis cup, Marin Čilić, Marin Čilić, masters

Uz Čilića i izbornika Željka Krajana, u Portlandu su se okupili Borna Ćorić, Ivan Dodig, Franko Škugor i Marin Draganja, čiji je zadatak što brža prilagodba na vremensku razliku i na tvrdu podlogu koju su Amerikanci izabrali za odigravanje ovog dvoboja.

Iza naših tenisača su nastupi u Wimbledonu, gdje je Marina Čilića samo jedan poen dijelio od pobjede nad Rogerom Federerom i plasmana u polufinale, gdje bi se protiv Kanađanina Milosa Raonica borio za finale. Iako je bio silno razočaran ishodom četvrtfinalnog dvoboja protiv Federera, Čilić je s vremenskim odmakom pozitivnim ocijenio nastup na travi All England Cluba.

Dojmovi su se slegli, a gledajući unatrag bio je to još jedan odličan rezultat. Veselilo me što sam u meču s Federerom pokazao da sam u odličnoj formi. Nažalost, malo me dijelilo od prolaska u polufinale i mogućnosti da se na turniru napravi još više. No, što je tu je, na Wimbledon gledam kao na veliki iskorak naprijed i veseli me što sam ponovno igrao fenomenalno na ovako velikom turniru. Ako ću i u nastavku sezone igrati u ovako visokom ritmu, neću se morati bojati za velike rezultate, rekao je najbolji hrvatski tenisač koji će drugi put u karijeri igrati protiv reprezentacije SAD-a.

Čilić je bio jedan od ključnih igrača reprezentacije koja je u četvrtfinalu Davis Cupa 2009. na zemljanoj podlozi u porečkoj dvorani Žatika svladala američku reprezentaciju 3-2 za koju su pojedinačne mečeve igrali James Blake i Mardy Fish. Hrvatska je nakon prvog dana vodila 2-0, nakon što je Ivo Karlović svladao Blakea, a Čilić bio bolji od Fisha. Pobjednički, treći bod donio je Marin svladavši Blakea. Bila je to treća pobjeda hrvatskih tenisača nad Amerikancima u isto toliko dvoboja, a Čilić vjeruje da Hrvati i u Portlandu mogu nastaviti pobjednički niz.

Očekivanja su velika, naravno da vjerujemo da možemo proći Amerikance. Iako, iz moje perspektive, oni su jedan od najtežih suparnika na putu prema finalu. Spremni jesmo, motivirani jako, ekipa je u punom sastavu i nadamo se da će sve biti super do početka susreta. Amerikanci su opasan i neugodan protivnik, s braćom Bryan kao jednim od najboljih svjetskih parova i velikim iskustvom u Davis Cupu. Prva dva igrača, Isner i Sock, također su sjajni, no mi vjerujemo u svoje kvalitete i mogućnosti, rekao je Čilić.

Američki izbornik Jim Courier donekle je iznenadio uvrštanjem Jacka Socka u sastav, uz Johna Isnera i neizostavne Boba i Mikea Bryana, jer se činilo da je Sam Querrey senzacionalnom wimbledonskom pobjedom nad Novakom Đokovićem osigurao nominaciju za poziciju drugog igrača u pojedinačnim mečevima.

Davis Cup je nešto drugačije natjecanje. Oni su se opekli s njim prošle godine, kad je izgubio u susretu protiv Britanaca od njihovog drugog igrača. Nije ulijevao previše samopouzdanja njihovom izborniku Courieru i ova prijavljena postava je ona koju koriste u posljednje vrijeme, zaključio je Marin Čilić.

Hrvatski izbornik Željko Krajan prijavio je Čilića, Ćorića, Dodiga i Draganju, ali sve do sat vremena prije službenog ždrijeba koji će biti održan u četvrtak, tu nominaciju može i promijeniti, kao što je učinio u ožujku na gostovanju u Belgiji, gdje je umjesto Draganje postavio Franka Škugora, koji je u paru s Ivanom Dodigom donio važan bod za vodstvo od 2-1.

Amerikanci još uvijek dobro pamte posljednje gostovanje Hrvatske na njihovom terenu, kada su u 1. kolu Svjetske skupine 2005. protiv Ivana Ljubičića i Marija Ančića okupili zvjezdanu postavu s Andreom Agassijem, Andyjem Roddickom i braćom Bryan. Pobjedom u Carsonu, predgrađu Los Angelesa, Hrvatska je pod izborničkim vodstvom Nikole Pilića krenula u pohod koji je završio povijesnim trijumfom u Bratislavi, a Andre Agassi se porazom oprostio od reprezentacije s kojom je dvaput osvojio pobjednički trofej (1990, 1992.).

Hina