Vesna Balenović: Počelo je

zviždači, slučaj Đureković, Stjepan Đureković, Vesna Balenović, Vesna Balenović, otkaz, Kolinda Grabar Kitarović, Vesna Balenović, Božo Petrov, zviždači, Vesna Balenović, zviždači, Vesna Balenović, interspar, Vesna Balenović, Kolinda Grabar Kitarović, pomilovanja, Vesna Balenović, zviždači, Vesna Balenović, zviždači, Vesna Balenović, ina, zviždači

..., koji je prije nekoliko dana uručio otkaz svojoj dugogodišnjoj djelatnici Ivanki Dujmić iz Vinkovaca.

Podsjetimo, Dujmić je javno progovorila o nezamislivim uvjetima u kojima rade radnici u tvrtki BOSO, o neopravdanom novčanom kažnjavanju djelatnika, o prisiljavanju radnika da kupuju robu kojoj je istekao rok trajanja, te namirnica u dućanima BOSO u vrijednosti minimalno 700 kuna mjesečno, i brojnim drugim nepravilnostima. Vrlo skoro uslijedio je otkaz Ivanki Dujmić s iskonstruiranim obrazloženjem o tehnološkom višku.

Fizički napad osuđujemo, ali ga ujedno i razumijemo. Napad koji se dogodio, nije poruka jednog pojedinca, mogla bi to biti poruka mase zlostavljanih građana, koji zbog svog upozoravanja na mobbing, zlostavljanje, izrabljivanje, nepravdu, kršenje zakona, kriminal i korupciju poslodavaca stradavaju, a da ih Republika Hrvatska ničim nije zaštitila, pa niti Zakonom o zaštiti zviždača. Plašim se da bi jedan od sličnih narednih napada mogao biti s puno težim posljedicama. - rekla je Vesna Balenović.

Ne potičite ulicu da sama kroji pravdu!

Gospodo političari, donesite Zakon o zaštiti zviždača! Nemojte svojim nečinjenjem i okretanjem glave od progona zviždača poticati ulicu da sama krene krojiti pravdu! Krivac za napad na vlasnika trgovačkog lanca BOSO je identificiran, no pravi krivac je korumpirano i neučinkovito pravosuđe i DORH, te čelnici parlamentarnih stranaka koji ignoriraju bilo kakvu pomisao o donošenju Zakona o zaštiti zviždača.

Dio krivice snosi i predsjednica RH Kolinda Grabar Kitarović koja je svojevremeno obećavala zaštitu zviždača i osnivanje Ureda za zviždače na Pantovčaku. Što je učinila? Politički potpuno neodgovorno odbacila je zviždače, čime je uskratila potporu poštenim građanima i potakla vlastitu nevjerodostojnost i opću pravnu nesigurnost. Pozivamo tehničkog premijera Tihomira Oreškovića, čelnike HDZ-a , SDP-a i druge koji obećavaju reforme, da se konačno odazovu jednom od naših brojnih poziva na razgovor o statusu zviždača u Hrvatskoj i o potrebi donošenja Zakona o zaštiti zviždača. - rekla je Vesna Balenović.

Zlostavljačima policijska zaštita, zviždačima progon!?

Zašto država poslodavcima, koji su okruženi privatnim zaštitarima, pruža trenutnu policijsku zaštitu, a nas zviždače na ulici godinama ostavlja nezaštićene i progonjene? Tko brine o duševnim bolima zviždača i njihovih obitelji? Država je više pozornosti posvetila manjim ogrebotinama na luksuznom automobilu napadnutog poslodavca Stanića, nego dugogodišnjim duševnim bolima, koje sigurno trpi zlostavljana djelatnica Ivanka Dujmić zajedno sa svojim kolegama s posla.

Političari trebaju znati da su upravo oni odgovorni za ovakve događaje, koji se lako mogu oteti kontroli. Trebaju li se početi događati ulični obračuni sa teškim stradavanjima, da bi se političari konačno osvijestili, prepoznali svoj dio odgovornost i na koncu u Saboru izglasali Zakonom o zaštiti zviždača? - pita se Vesna Balenović.