ZBOG MANJKA NOVCA Tri od četiri ljekarne u Mostaru ukidaju noćna dežurstva

Ljekarna
Ilustracija/Hercegovina.info

Građani Mostara odnedavno nemaju dežurne ljekarne. Unatoč pandemiji, kada je potreba za zdravstvenom zaštitom veća nego ikad ranije, tri od četiri ljekarne koje su do sada opskrbljivale građane lijekovima u noćnim satima odlučile su prekinuti tu praksu. Problem je - novac. A bolest i potreba za lijekom često ne gledaju na sat.

Posljednji put u Mostaru je dežurna ljekarna radila 31. srpnja. Od početka kolovoza, radno vrijeme je najdalje do ponoći.

Kako prenosi N1, na iznenađenje mnogih, ovakvu odluku donijeli su rukovoditelji mostarskih ljekarni - samoinicijativno.

"Problem je u sufinanciranju, jer mi sami ne možemo to pokriti jer su to puno veći troškovi u vrijeme dežurstava, a oni se oglušuju, neće da nam pomognu. U tijeku tih pregovora s ministarstvom, zavodom i gradom Mostarom počele su neke od ljekarni da odustaju", ističe Normela Vuletić iz farmaceutske komore HNŽ.

Jedina ljekarna koja nije izašla iz smjene noćnih dežura je Mopharm, no kako tvrde, sami ne mogu dežurati cijelu godinu, a posebno jer je riječ o privatnoj ljekarni.

"Mi smo u sedmom mjesecu kad nas je slijedovalo, to je bio naš mjesec kad je naše vrijeme za dežure, radili smo, bili smo dostupni našim pacijentima - građanima, bez obzira na sve što se događalo, regularno smo radili i ispunjavali svoje obaveze", rekao je Eldar Tursunović, magistar farmacije u ljekarni Mopharm.

U ljekarnama koje su odustale od noćnih dežurstava kažu, tijekom noći i nema mnogo posla.

"Pa obično, što se tiče mog nekog iskustva, bude do 2 posla, onda bude period miran i opet posla oko 5 i 6", naveo je Tursunović.

Iz ministarstva zdravstva su za N1 rekli kako oni ne znaju da nema dežurstava te kako je šefica na odmoru.

U procesu povlačenja iz noćnih dežurstava, u koji su se i sami nekoć prijavili - očigledno rukovoditelji mostarskih ljekarni, od kojih je jedna i gradska, nisu razmišljali o tome da bolest i potreba za lijekom često ne gleda na sat.