ZASAD SAMO HITNI SLUČAJEVI Evo što kažu doktori, kad će pregledi

sistematski pregled, besplatno, branitelji, Tomislavgrad, Poliklinika Vitalis , poliklinike, bolnica dr. Safet Mujić, dr. Alma Vila Humačkić
Net.hr

Od početka pandemije koronavirusa u Bosni i Hercegovini mnoge stvari su stavljene na čekanje te su brojni pregledi otkazani. Prema naredbama kriznih stožera zdravstvene ustanove, a među njima i privatne ordinacije mogu obavljati samo neophodne preglede koji su prema procjeni specijaliste i obiteljskog liječnika hitni.

Kako bi saznali tko obavlja potrebne preglede te kada će se redovni pregledi vratiti u privatne ordinacije kontaktirali smo nekoliko privatnih poliklinika.

Iz poliklinike Vitalis su nam objasnili kako još ne znaju kada će se cijela situacija stabilizirati i vratiti redovna praksa rada. Oni obavljaju neophodne specijalističko-konzultativne preglede, odnosno preglede koji su po procjeni specijalista hitni.

“Svoja smo vrata otvorili ponovno 8. travnja s izuzetno visokim epidemiološkim mjerama. Pacijenti nam se naručuju telefonski, dolaze bez pratnje, svakom pacijentu se mjeri temperatura te je obavezna dezinfekcija. Svaki pacijent popunjava epidemiološki upitnik kao i naše osoblje. Radimo hitne preglede iz područja ginekologije, radiologije, kardiologije, neuropsihijatrije te laboratorijske dijagnostike i interne medicine. Također, od 0-24 sata imamo telefonska psihološka savjetovanja”, kazala je zamjenica direktora poliklinike Vitalis, doktorica Boženka Galić-Tirić.

Objasnila je da ginekologija prima samo hitne trudnice koje su pred krajem trudnoće, odnosno one koje imaju bolove podno abdomena ili neke druge tegobe.

Dodala je kako su svoja vrata zatvorili na 14 dana kako bi zaštitili svoje liječnike i pacijente te su u taj period iskoristili kako bi nabavili zaštitnu opremu i educirali osoblje za novonastalu situaciju.

“Naša ustanova izašla je u susret onkološkim pacijentima Klinike za onkologiju SKB Mostar te vrši snimanje magnetne rezonance i MSCT-a potpuno besplatno.  Također, djeci sa srčanim manama u dogovoru s liječnicima na pedijatriji SKB-a Mostar nudimo besplatne preglede srca.”

Kazali su kako im se mogu javiti osobe slabijeg imovinskog statusa kojima treba zdravstvena pomoć u okviru onoga što trenutno mogu pružiti, a usluga je potpuno besplatna.

 Iz poliklinike “Arbor Vitae Dr. Sarić” kazali su kako o redovnim pregledima još ništa ne znaju, ali pretpostavljaju kako će se znati više nakon prvosvibanjskih praznika. Vjeruju kako će doći do popuštanja mjera, ali su to samo nagađanja.

“Sada radimo samo hitne slučajeve ponedjeljkom i četvrtkom, a ovim ostalim danima radi naš laboratorij. Naručivanje pacijenata se obavlja telefonskim putem, a pacijenti su dužni objasniti zdravstveno stanje, od kuda dolaze te imaju li simptome kao što su temperatura, kašalj nakon čega vršimo odabir”, kazali su.

Objasnili su kako je trenutno u njihovoj klinici na raspolaganju prim.dr.med. Senad Sarić i dr.med. Grit Kirsten Sarić, kardiolog internist.

Razgovarali smo i s prim. dr. Almom Humačkić koja je kazala za hercegovina.info kako njena ordinacija neće raditi dok se ne promjeni odluka Kriznog stožera.

“Sada još uvijek ne znam ništa, još uvijek se nisu izjasnili o privatnim pregledima, ali s obzirom da radim u bolnici ne smijem riskirati rizični kontakt tako da još neću početi raditi”, kazala je.

Kaže kako klijentice zovu kako bi vidjele ima li promjena te mogli li se naručiti, ali doktorica objašnjava kako je zdravlje trudnica i porodilja u bolnici trenutno najvažnije. S obzirom da radi u najosjetljivijem odjelu, kako kaže, ne želi riskirati da donese neku infekciju u bolnicu gdje je smješteno dosta djece koja su bez imuniteta prvih dana.

 “Ovo je ipak izvandredno stanje i kao takvo ga i mi i trudnice trebaju prihvatiti, ne više zbog nas već zbog toga što trudnica kada dolazi na pregled riskira kada ode na taj pregled. Konkretno da sam trudna ne bi išla na preglede koji nisu nužno preporučeni iz razloga što vi ulazite u prostor koji nije svaki put adekvatno dezinficiran jer je to naprosto nemoguće negdje što nije bolnica. Trudnice imaju smanjen imunitet. Upravo zbog toga smanjenog imuniteta su trudnice asimptomatske cijelo vrijeme jer nemaju podizanje imuniteta koje bi pokazalo simptome. Svi simptomi koje imate od korone su vam posljedica odgovora vašeg imunološkog sustava, a obzirom da je kod njih promijenjen imunološki sustav da se ne bi beba odbacila kao strano tijelo onda vam one apsolutno nemaju simptome, većina trudnica su asimptomatske”, objašnjava.

Zaključuje kako je ono što rade mora biti konstantno provođeno pod punom zaštitnom opremom. Iz tog razloga, objašnjava, su organizirani u RMC "Dr.Safet Mujić" na način da primaju samo krizne situacije kod trudnica kao što su situacije krvarenja i jakih bolova, dok su standardni pregledi reducirani upravo zbog trudnica.

“U Domu zdravlja Brankovac jednom tjedno rade dva doktora iz bolnice koji obavljaju nužne preglede trudnica koje dolaze u krizni period, od 12-24 tjedna trudnoće. Trudnice se mogu naručiti preko medicinske sestre koja radi u trudničkoj ambulanti. U bolnici pregledavamo od 36 tjedna trudnoće, a ako trudnice imaju bilo kakav problem kao što su krvarenja mogu se javiti u bolnicu.”

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.